FeaturedKIBRIS

“Annan Planı Kıbrıslı Türklere söylenen en büyük yalan”

Cumhurbaşkanlığı Siysi Danışmanı Anıl Kaya, Annan Planı referandumunun “Kıbrıslı Türklere söylenen en büyük yalan” olduğunu söyledi.

Annan Planı’na ilişkin referandumun 17’inci yıldönümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Anıl Kaya, bu plana “hayır” diyen Rum kesimini üye yapan Avrupa Birliği’nin (AB) son derece büyük bir yanlış yaptığını kaydetti.

Annan Planı döneminde yabancı diplomatların sürekli siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini ve basın yayın kuruluşlarını ziyaret ederek, bu planın Kıbrısı Türkler için büyük bir fırsat olduğunu söylediğini hatırlatan Anıl Kaya, uluslararası toplum ve üst düzey yetkililer tarafından art arda açıklamalar yapılarak plana Kıbrıslı Rumların hayır Kıbrıslı Türklerin evet demesi durumunda izolasyonların kalkacağı, Kuzeyin ekonomisinin gelişeceği vaatlerinin yapıldığını belirtti.

24 Nisan 2004’te aynı anda KKTC ve Güney Kıbrıs’ta yapılan referandumda Kıbrıslı Türklerin Annan planına yüzde 64.91 ‘evet’, Kıbrıslı Rumların ise yüzde 75.83 “hayır” oyu kullandıklarını anımsatan Anıl Kaya, bu sonuca ragmen 1 Mayıs 2004’de plana ‘hayır’ diyen Rumların AB’ye alındığına dikkat çekti.

“KKTC’DE SANDIĞA YANSIYAN YENİ BİR İRADE SÖZ KONUSUDUR”

KKTC’nde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Ersin Tatar tarafından dile getirilen polştikaların halktan onay aldığını ve yeni bir iradenin söz konuus olduğunu kaydeden Anıl Kaya, “Cumhurbaşkanımızın söyledikleri ve politikaları biliniyor. Egemen eşitliğe dayalı yan yana yaşayan iki ayrı devletin işbirliği modeli. Bu bizlerin bugüne kadar yerelde ve uluslararası alanda muhataplarımızın bilgisine getirmiş olduğumuz çözüm şeklimizdir.” ifadesini kullandı.

Anıl Kaya, Kıbrıs konusundaki duruşun sürekli olarak siyasal partiler, sivil toplum kuruluşları, eski dışişleri bakanları ve halkla değerlendirdiklerini, onların bu doğrultuda vermiş oldukları desteği gördiklerinin kaydetti.

Kaya, “Bu destek bizim çok önemlidir. Bizler bütün bu çalışmaları doğal olarak Anavatan Türkiye Cumhuriyeti devleti ile birlikte yürütmekteyiz. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KKTC’ye yapmış olduğu ziyarette de çalışmalar detaylı olarak ele alınmış ve orada Kıbrıs Türk halkına ve Kıbrıs konusundaki politikalarına verilen destek tüm Dünyaya duyurulmuştur” dedi.

“CENEVRE’DE FEDERASYONUN NİYE OLMAYACAĞINI ANLATACAĞIZ”

Anıl Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Federasyon görüşmeleri Crans Montana’da sona ermiştir. Orada artık Federasyonun bir kez daha müzakere edilmeyeceği Türkiye Cumhuriyeti tarafından kayda geçirilmiştir. KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti olarak tutumumuz ortaktır. Kıbrıs konusu bir milli davadır. Bu toplantının amacı neyi müzakere edeceğimizi konuşmaktır. Yeniden bir müzakere süreci için ortak zemin var mı yok mu ona bakmaktır. Federasyonun niye olmayacağını da orada anlatacağız. Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir bir çözüm istiyorsak iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerekmektedir.”

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

Mckenzy Binası’nın yıkımı için 1 ay süre verildi

Voice Kıbrıs Haber

“Fonun kaldırılmasını yanlış bir karar olarak değerlendiriyoruz”

Voice Kıbrıs Haber

Son dakika: Gaziköy’de yangın!

Voice Kıbrıs Haber

“Basın çalışanlarının sağlığını tehlikeye atamayız”

Voice Kıbrıs Haber

Bülent Pekri’nin ölüm sebebi belli oldu

41 yaşındaki turist yaşamını yitirdi!

Voice Kıbrıs Haber