FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Anketler ilk turun kazananı Hristodulidis’i gösteriyor

Hatice KERLO

Kıbrıs’ın güneyinde seçime bir hafta kala başkan adayları çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Başkanlık seçiminin ilk turu 5 Şubat, ikinci turu ise 12 Şubat tarihlerinde yapılacak. Seçimlerle ilgili düzenlenen anketlerde bağımsız aday Nikos Hristodulidis’in ilk turu kolayca geçmesi öngörülüyor.

PARTİSİNİ İKİYE BÖLEN ADAY; HRİSTODULİDİS

Anketlerde başı çeken Hristodulidis, 10 yıllık Anastasiadis – DİSİ hükümetinde pek çok kez görev aldı. Başkanlığa aday olmak için Dışişleri Bakanı görevinden istifa etti. Altın Pasaportlar olayında da adı geçen Hristodulidis, kendisini en başından beridir kucaklayan DİSİ partisine sırtını dönerek, bağımsız aday olmayı tercih etti. Hristodulidis’in bu davranışı, partisinin adaylar üzerinden ikiye bölünmesine yol açtı.

Hristodulidis’in seçim propagandası dört ana ilke üzerine kuruldu. Bu ilkeler , “ Merkezdeki adam, Sürdürülebilir ve Dirençli Ekonomi, Modern, Adil, Katılımcı ve Şeffaf Yönetim ile Çevresel koruma olarak tanımlandı. Hristodulidis, propagandasında sivil toplumla diyalog konusuna büyük önem veriyor.
Program, toplumla iki yönlü iletişim ve sürekli değişen sosyo-ekonomik çevre bağlamında zenginleşecek dinamik bir süreç olarak sunuluyor.

KİLİSE-DEVLET İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA HRİSTODULİDİS

Hristodulidis’in kilise ile ilgili yakınlığı sır değil. Kilise- devlet ilişkisi konusunda Hristodulidis, kilisenin rolü farklı olduğundan, kilise ile devlet arasında açık bir ayrım bulunduğunu söylese de kilisenin dini rolünün yanısıra sosyal rol de oynadığına inanıyor.

KIBRIS’TA “İKİLİ İCATLARA” RED

Hristodulidis, Kıbrıs sorununun mutabık kalınan çerçeveye dayalı olarak çözülmesinin en büyük öncelik ve yükümlülük olduğunu söylüyor. Bunu başarmak için hiçbir çaba ve fedakarlıktan kaçınmayacağını da vurguluyor. Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin bir süredir yürütmekte olduğu iki devletin egemen eşitliği önerisini kabul etmiyor. Adada “konfederasyonun ya da diğer ikili icatların” en baştan itibaren kabul edilmeyeceğini açık bir şekilde söylüyor.

ANKETLERDE KAZANAN HRİSTODULİDİS

Seçimlerinin yapılmasına bir hafta kala Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öne çıkan üç ismi, iletişimsel ve taktiksel çabalarını yoğunlaştırıyor.

Anketler ve bahis şirketleri, seçimlerin sonucuna ilişkin tahminlerinde örtüşüyor ve kazanan olarak Anastasiadis Hükümeti’nin eski Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’i gösteriyor. Averof Neofitou (DİSİ) ve AKEL’den Andreas Mavroyannis’in ikinci sırayı almasıyla işler biraz daha karışıyor.

KARMAŞIK SİYASİ OYUNLAR

Hristodulidis DİKO, EDEK, DIPA ve diğer küçük oluşumlardan destek almak için seçimlere bağımsız olarak girdi.

Nikos Hristodulidis’in DİSİ parti kökeni, kamuoyu yoklamalarına göre sağ parti seçmenlerinin büyük bir bölümünü çekerek %30’a yaklaştı. Anketlerin niteliksel özellikleri diğer partilere de sirayet etmiş görünüyor. Bu durum, AKEL oylarının %10’una dahi nüfuz etti.

Dolayısıyla son hafta AKEL ve DİSİ’nin , bu durumun önünü kesmek için çabalarını bu yönde yoğunlaştırması bekleniyor. DİSİ seçmeninin seçim öncesi kampanyanın başlamasından bu yana, parti içinde Hristodulidis’i tercih yüzdesi yüksek olmaya devam ediyor.

Bu bağlamda Averof Neofitou, kayıpları sınırlandırmak ve ilk hedef olan ikinci tura geçebilmek için Nikos Anastasiadis’i oyuna soktu. Andreas Mavroyannis ise Hristodulidis ve Neofitou’yu “karalamak” amacıyla eski Dışişleri Bakanı ile Anastasiadis hükümeti arasında yapılan çalışmalarda yolsuzluklarla ilgili daha fazla bağlantı kurmaya çalışıyor.

Öte yandan, adayların %10’a yaklaşan kararsız oyları kazanmak için bu alana özel önem verilmesi bekleniyor.

YOLSUZLUKLARLA BEZENMİŞ 10 YILLIK İKTİDAR

Son 10 yıla Anastasiadis ve DİSİ hükümetinin yolsuzlukları, yasa dışı çalışmaları damga vurdu. Anastasiadis’in, Neofitou’nun ve Hristodulidis’in adı tüm yolsuzluklara karıştı (altın pasaportlar).

Yolsuzlukların başında gelenler:

– 2013 yılında halkın kendi banka hesaplarınadan “kriz” dolayısıyla kesinti yapıldı. Kesinti yapılan paralar geri dönmedi
-Covid önlemleri ve bunlara karşı açılan davaların red edilmesi
Covid aşılamalarında yapılan eylemler ve bu eylemlerde sergilenen sert davranışlar. Eylem sırasında polisin tazyikli su kullanması sonucu bir öğretmenin gözüne  kalıcı hasar verildi.

Kıbrıs çözüm müzakerelerinde son dakika masadan kalkıldı.

ANASTASİADİS’TEN NEOFİTOU’YA KOŞULSUZ DESTEK

Averof Neofitou , Anastasiadis tarafından her fırsatta açıkça destekleniyor. Anastasiadis bir konuşması sırasında Neofitou’nun seçilmesi durumunda kendisinin başkanlığının devam edecekmiş gibi görüleceğini açıklamıştı.

Anastasiadis’in Hristodoulis’e de yakın olduğu biliniyor ancak Neofitou’nun ikinci tura kalmaması durumunda Anastasiadis’in Hristodoulis’e destek verip vermeyeceği net değil.

Neofitou, Anastasiadis ve partisi DİSİ tarafından desteklenirken, Hristodoulidis’in arkasında yurt dışı güçler ve büyük şirketler bulunuyor.

Andreas Mavroyiannis ise Anastasiadis döneminden müzakereci ve orta sağ görüşlü biri olmasına rağmen, AKEL partisi tarafından destekleniyor.

14 ADAY İÇİNDE SADECE 2 KADIN VAR

Güney Kıbrıs, 14 aday ile 5 Şubat günü sandığa gitmeye hazırlanıyor
Adaylar şu isimlerden oluşuyor :
Andreas Efstratiou (bağımsız)

Loukas Stavrou ( bağımsız)

Celestina de petro ( bağımsız)

Christos Christou (ELAM)

Andronikos Zervides ( bağımsız)

Achilleas Dimitriadis ( bağımsız)

Aleksios Savvidis (bağımsız)

Andreas Mavroyannis ( bağımsız)

George Kolokasidis ( bağımsız)

Averof Neofitou (DİSİ)

Charalambos Aristoteles ( bağımsız)

Konstantinos Hristofidis( bağımsız)

Iulia Hovrina Komnenos  (Birleşmiş Kıbrıs Cumhuriyetçi Partisi)

Nikos Hristodulidis ( bağımsız)

KAYITLI SEÇMEN SAYISI 561 BİN

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde seçmen kütüklerine kayıtlı seçmen sayısı yaklaşık 561.000. Seçimlerde 35’i yurt dışında olmak üzere, yaklaşık 1.150 sandık merkezi faaliyete geçecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 1.121, 2021 Milletvekili seçimlerinde ise 1.176 merkez faaliyet göstermişti . 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 550.876, 2021 Milletvekili seçimlerinde ise 558.101 seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu hatırlatıldı.

Voice Kıbrıs Haber-2023


Benzer Haberler

Yarın ilköğretim, salı günü ortaöğretim ve meslek liselerinde yeni ders yılı açılacak

Voice Kıbrıs Haber

ÖSYM Başkanlığı’na Mahmut Özer atandı

Tatar ve Hristodulidis gayri resmi görüşecek

Voice Kıbrıs Haber

Cumhurbaşkanı Tatar gençlerle bir araya geldi

Voice Kıbrıs Haber

Para kambiyo yasasına aykırı hareketten yasal işlem!

Voice Kıbrıs Haber

Tepebaşı’ndaki yangın kontrol altına alındı!

Voice Kıbrıs Haber