DÜNYAFeaturedTürkiye

Ankara Suriye’nin kuzeyinde yaşananlara tepki verdi, Suriyeli muhalifler açıklama yaptı


Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kayseri’de Suriye uyruklu bir kişinin küçük yaşta bir çocuğu taciz ettiği iddiasının neden olduğu olaylar sonrasında Suriye’nin kuzeyinde Türkiye karşıtı protestolar yapıldığı haberleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Bakanlığın X sosyal medya hesabından dün gece paylaşılan açıklamada, “Zanlısı hakkında devletimizin adli süreçleri işlettiği bir suçun ardından Kayseri’de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır. Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir” denildi.

“Soruşturma başlatıldı”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, Suriye’nin kuzeyindeki protestolarda Türk bayrağının yakıldığı görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Tunç, “Sosyal medya platformlarında yayınlanan görüntülerde yer alan Türk Bayrağımıza yönelik saldırılarda bulunulmasıyla ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanunu’nun 300/1 maddesinde düzenlenen ‘Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılamak’ suçundan resen soruşturma başlatılmıştır. Rengini aziz şehitlerimizin kanından alan, şanlı Türk Bayrağımıza yapılan saygısızlık ve çirkin saldırılar asla kabul edilemez” diye yazdı.

“Türk varlığını hedef alan tüm eylemlerin acilen durmasını istiyoruz”

Anadolu Ajansı ise, Türkiye’nin “geçici hükümet” olarak adlandırdığı Suriye’deki muhaliflerin ülkenin kuzeyinde yaşananlarla ilgili yazılı bir açıklamasını yayınladı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türk bayrağına yönelik eylemleri şiddetle reddediyor, kurtarılmış bölgelerdeki Türk varlığını hedef alan tüm eylemlerin acilen durmasını istiyoruz. Suriye Geçici Hükümeti, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Kayseri’de yaşanan olayları bahane ederek Türkiye ile Suriye halkları arasındaki mevcut ittifakı ve devrimin kazanımlarını baltalamayı amaçlayan kışkırtıcı eylemleri reddetmekte ve çağrılara uymamaya davet etmektedir. Suriye halkı, bu olayların devrim düşmanları tarafından Türk-Suriye halklarının ilişkilerine zarar vermek amacıyla desteklendiğinin farkındadır.”

Olayların nedeni Erdoğan-Esat yakınlaşması mı?

Kayseri’de Suriye uyruklu olduğu açıklanan bir kişinin, küçük yaştaki bir kız çocuğu taciz ettiği iddia edilmişti. İddia sonrası bazı kent sakinleri göçmenlerle ilişkili olduğu bilinen yerlere önceki gece saldırmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise, 67 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Uluslararası haber ajansları, Suriye’nin kuzeyinde yaşananları Kayseri’de yaşanan taciz olayından çok Erdoğan-Esat yakınlaşmasıyla ilişkilendiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Türkiye’nin uzun süredir diplomatik ilişkilerinin olmadığı Suriye ile yeniden ilişkiler kurulabileceği sinyalini vermiş ve “Suriye ile diplomatik ilişkiler kurulmaması için hiçbir sebep yok” demişti.

Esat ne demişti?

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat da geçen hafta Rusya Cumhurbaşkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve beraberindeki heyeti Şam’daki kabulü sırasında yaptığı açıklamada, Suriye’nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan tüm girişimlere açık olduğunu söyledi.

Esat, “Suriye, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine, bu sürecin egemenliğine saygı ve Suriye devletinin egemenliğini tüm ülke toprakları üzerinde yeniden tesis etme arzusuna dayanması halinde olumlu yaklaşmaktadır” dedi.

Türkiye Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşın ardından Esat’ı devirmek isteyen muhaliflere destek verdi. Ankara Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın Suriye kolu olan YPG’ye yönelik sınırötesi harekat düzenlemişti.

Suriyeli yetkililer, Şam ve Ankara arasında ilişkilerin normalleşmesinin ancak Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısında bulunan askerlerini çekmesi halinde mümkün olacağını söylemişti.

Nisan 2023’te İran, Rusya, Suriye ve Türkiye’nin savunma bakanları ve istihbarat yetkilileri Türkiye ve Suriye arasında ilişkilerin yeniden inşasına yönelik çabalar kapsamında biraraya gelmişti.

(Kaynak: VOA)






Benzer Haberler

Döviz kurlarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı bir ayı aşamayacak bir süreyle cezaevine gönderildi

Voice Kıbrıs Haber

Özkunt “Tuzun bile koktuğu dönemlerden geçiyoruz”

Voice Kıbrıs Haber

YDÜ Bilim Ödülleri ile Dr. Suat Günsel Onur Ödülü Altın Madalyası sahiplerini buldu!

Voice Kıbrıs Haber

Borsa günü yükselişle tamamladı

AA

Eski eşinin partnerini oğullarıyla birlikte dövdü

TAK