FeaturedKIBRIS

Anastasiadis “Kıbrıs’ta uluslararası hukuk ihlal ediliyor”

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, dün akşam son kez çıktığı BM Genel Kurulu kürsüsünde, işleyiş şeklini eleştirdiği BM’yi “itibarsızlıkla” suçladı.

Anastasiadis’in dün akşamki konuşması Rum gazetelerinde geniş yer buldu.

“Uluslararası Hukuk ve uluslararası anlaşmalar neden uygulanmıyor?”
Anastasiadis, “Neden Güvenlik Konseyi’nin ezici çoğunluktaki kararları ihlalleri belgeleyen basit birer belge olarak kalıyor?” diye sorarak, “bazılarında korkunç bir verimsizlik var.Diğerleri de gerçekte BM anayasası hedeflerini yerine getirmedeki acizliği şirin göstermeye çalışıyor” dedi.

Anastasiadis “Uluslararası Hukuk ve uluslararası anlaşmalar neden uygulanmıyor?” diye sordu. BM’nin “itibarının zamanla kaybolmasını gündeme getiren düşüş sebeplerine” işaret eden Anastasiadis, “siyasi maksatlardan dolayı BM, kararların ve icra sürelerinin ve açıkça Sekreterliğe atfedilen yetkilerin ihlali ile karşılaştığında bile maalesef bir eşit mesafe benimsiyor” dedi.

Anastasiadis, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ege ve Akdeniz’deki sorunların çözümüne dair konuşmasının kendisini “derin hayal kırıklığına uğrattığını” söyledi. Türkiye’yi “Yunan adalarını alma tehdidinde bulunmakla, egemen bir komşu ülkenin hava sahasını binlerce kez ihlal etmekle, Kıbrıs’la ilgili BM kararlarını uygulamayı reddetmek ve yeni emrivakiler yaratmakla” suçladı.

Kıbrıs sorununun çözülememesinin sebebinin “Türkiye’nin uzlaşmaz tavrı ve mantıksız talepleri olduğunu” ifade eden Anastasiadis şunları söyledi:

“25 Ocak 2019 tarihli ortak açıklamada müzakerelerin yeniden başlama ilkeleri teyit edilmiş olmasına rağmen Türkiye, maalesef bir kez daha müzakere sürecinin yeniden başlama perspektifini küçümsedi ve bunun yerine 21 Nisan’da yapılan görüşmede uzlaşılmış çözüm zeminini federasyondan iki devlet çözümüne değiştirdi.”

Anastasiadis, Türkiye’nin Genel Sekreter’in bir Kıbrıs temsilcisi ataması ile ilgili anlaşmaya da uymayı reddettiğini söyledi ve şunları ekledi:

“Çıkmazın aşılması için inisiyatif alarak, her iki tarafın da yararına güven yaratıcı önlemlerin benimsenmesine dair yapıcı öneriler içeren mektubumu 23 Mayıs 2022’de Kıbrıslı Türk lidere gönderdim. Kıbrıs Türk tarafı bu önerileri reddetti ve iki devlet çözümü hedefine uygun öneriler içeren kendi önerilerini sundu.”

Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Rum toplumunun, “BM kararlarına uygun çözüm hedefiyle müzakerelerin yeniden başlaması için mümkün olan her çabayı harcadığını, harcamaya devam edeceğini” kaydetti. Anastasiadis, “anlaşmazlıkların çözümü ve barışın hakim olmasının tek yolu, uluslararası hukuka ve BM anayasasına sarsılmaz bağlılıktır, ama revizyonist emeklerini saklamak isteyenlerin keyfi yorumu değil” dedi.


Benzer Haberler

İzinsiz ikamet edenler tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

“Mutluluk Sanatı” projesi hayata geçiyor

Voice Kıbrıs Haber

‘Sondajın ertelenmesinin etkileri çok büyük’

Voice Kıbrıs Haber

“Müzik Etkinlikleriyle Kıbrıs Türk Çocuk Oyunları” Ağustos’ta kitapevlerinde

Voice Kıbrıs Haber

Birçok bölgede elektrik kesintisi olacak

Voice Kıbrıs Haber

“Doğu Akdeniz’de AB’nin kendi itibarı tehdit altında”

Voice Kıbrıs Haber