FeaturedTünay Mertekci

Alternatif spor dalları ve ‘yasal dilencilik’

Ülkemizde en popüler, en çok ilgi gören spor dalı hiç kuşkusuz ki futbol…

Futbol liglerinde mücadele eden tüm takımlarımız ‘spor kulübü’ olarak geçmekte fakat bu kulüplerin yüzde 90’ı sadece futbol takımları oluşturmakta ya da oluşturabilmekte.

Şu an bir tek futbol alanında mücadele eden kulüplerimiz yıllar öncesinde basketbol, voleybol, güreş, dart vb. alanlarda da mücadele ediyordu.

Günümüzde kulüplerin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar ve ülke sporuna toplumumuzun ilgisiz kalması da ne yazık ki alternatif spor dallarını yok olmaya doğru götürdü.

Bunun yanında gelmiş geçmiş hükümetler de ülke sporunu ne yazık ki görmemezlikten geldi. Görenler ise sadece futbola önem verirken alternatif spor dallarını hiçe saydı.

Futbol hakkında konuşacak olursak, günümüzde 5-6 kulüp dışındaki tüm kulüpler ekonomik sıkıntılarla mücadele etmekte. 5-6 kulüp sezon öncesini kamplarını yurtdışında yaparak lige hazırlanırken, diğer kulüpler antrenman yapacak saha bile bulamıyor. Futbolda sezonu tamamlamak için ciddi miktarda paralar harcanıyor. Kıbrıs’ın kuzeyinden dışarıya çıkamayan futbol liglerimizde, yabancı futbolcular da yer alıyor. Transferlere ciddi miktarda paralar ödeniyor. Her hafta maç öncesi yemekleri, otobüs kiraları, malzeme paraları, futbolcu-antrenör maaşları ödenmek zorunda…

Tüm bunları karşılamak için gereken parayı kulüp yöneticileri bulmak zorunda. Lefkoşa Dart Birliği Başkanı Turgut Çalıcı, önceki gün yaptığımız söyleşide ülkemizde kulüp yöneticiliğini ‘yasal dilencilik’ olarak tanımladı.

Spor alanında da her şeyin maddiyat olduğu ülkemizde, yöneticiler adeta dilencilik yapıyor, yapmak zorunda kalıyor.

Sadece Kıbrıs’ın kuzeyinde tıkanıp kalan ve dünyaya açılamayan futbolun desteklendiği kadar bireysel spor dalları olan dart ve bilardo gibi alternatif sporların da desteklenmesi gerekiyor.

Futbolda yabancı futbolcuyu kaldırıp transferler ücretlerine maksimum miktar konulmalı. Futbolda piyasayı dengeleyerek hem her futbol kulübünü eşit düzeyde rekabete koyabilir hem de alternatif spor dallarına daha çok önem gösterebiliriz…

Ülkemizdeki spor kulüplerinde yöneticilik yapan ‘yasal dilencilerin’ de biraz olsun yükünü hafifletmek tüm toplumun görevi.

Toplumumuzuz her bireyi kendine en yakın spor kulübüne sadece aidatını bile ödese bin bir zorlukla kulüplerimizi ayakta tutmaya çalışan yöneticilerin de yükü hafiflemiş olacaktır.

Umarım bundan sonraki hükümetlerin spor alanında da programları olur. Ülkemizde ilgi gören alternatif sporlar da göz ardı edilmez…

[email protected]

Tünay MERTEKCİ

 

 


Benzer Haberler

Mağusa’da yaralama ve ciddi darp!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’nın güneyinde bir kadına ait ceset bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Aliye Gezginci’nin ölüm nedeni açıklandı

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu risk gruplarındaki çocukların BioNTech/Pfizer ile aşılanabileceğini açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

Öztaş “Bıkmadan, usanmadan hizmete devam edeceğiz!”

Voice Kıbrıs Haber

Bugün hava nasıl olacak? (24 Kasım 2022)

Voice Kıbrıs Haber