Ebru ÇorbacıFeaturedYazarlar

Alkol ve hakkında bilmedikleriniz

Alkol
Uzm.Adli+Klinik Psk. Ebru Çorbacı
Uzm.Adli+Klinik Psk. Ebru Çorbacı

Alkol Bağımlılığı

Alkol ülkemiz de kullanımı yaygın ve yasal bir maddedir. Genelde alkolün yasal olması nedeni ile bireyler alkol kullanmaktan çekinmemektedir. Fakat alkolün bağımlılık yapıcı etkisi yüksektir.  Belirli düzeyin üstünde ve sürekli alkol kullanımımı bireye bedensel ve sosyal olarak zarar vermektedir. Özellikle çocukların hiç alkol tüketmemesi gerekmektedir.  Bireyin beden ve ruh sağlığını, yaşadığı aile içi ilişkilerini, sosyal ve iş uyumunu olumsuz yönde etkimesine rağmen alkol alma ve ya alkol alma isteğini durduramaması sonucu oluşan duruma ise alkol bağımlılığı denmektedir. Bireyin hayatının olumsuz yönde etkilenmesine rağmen alkol kullanımına devam etmesi yaşanılan sorunların da artmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre alkol bağımlılığı olan bireylerin problemlerle baş etmede yetersiz oldukları, benlik saygısının düşük olduğu hakkında bilgiler elde edilmiştir. Alkol bağımlıları genelde kaygı, stres, engellenme gibi durumlarda alkolün vücutta yarattığı geçici rahatlatıcı etkisinden yararlanmaktadırlar.

 

Alkol Bağımlılığının Aile Üzerindeki Etkileri

Aile üyelerinden birinin alkol bağımlısı olması bireyi ve aileyi çeşitli konularda olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden alkol bağımlılığı diğer bağımlılık hastalıklarında olduğu gibi aile bireylerinin tümüne etki eden bir hastalıktır.

Eşlerden Birinin Alkol Bağımlısı Olmasının Eşler Arasındaki İlişkiye Olumsuz Etkileri

Alkol bağımlısı birey bir yandan ağır ruhsal çöküntü içinde iken diğer yandan kişiler arası ilişkilerde bozulma, aile yaşamında bozulma ve ev içi şiddet gibi sorunları iç içe yaşamaktadır. Alkol bağımlısı olan bireyin alkole olan yoğun ihtiyacı yüzünden her geçen gün sağlığı bozulmakta ve günlük hayatında ilişkilerindeki yapının bozulması nedeni ile hayatı olumsuz yönde etkilenmektedir. Alkol bağımlısının alkol ihtiyacının yoğunluğu ve gününün büyük bir bölümünü alkolü bulmak ve ya tüketmek için geçirmesi ile birlikte aile içi yaşantısı olumsuz yönde etkilemektedir. Genellikle eşlerden birinin alkol bağımlısı olması evlilik içindeki uyumu bozmaktadır. Ailede alkol bağımlılığı probleminin varlığı çocuklar ve eşler üzerinde ayrı birer stres kaynağı olur. Böylece alkol bağımlılığı sadece bağımlı bireyi etkileyen bir hastalık olmaktan çıkıp diğer aile bireylerini sağlığını tehdit eden bir problem olur.  Genel olarak aile içinde, alkol bağımlısı olan eşin bağımlı olmayan eş tarafından ne kadar alkol tükettiği konusunda sürekli denetlenmesi yüzünden çıkan problemler, aile içi fiziksel/psikolojik şiddetin artması, alkol bağımlısı eşin aile içerisindeki bireylere ihtiyaçları olan sevgi, ilgi, şefkat gösterememesi, alkol bağımlılığını inkar etmesi ve bu durumdan yaşanan aile içi sorunları göz ardı etmesi gibi problemler yaşanmaktadır.  

Anne veya Babanın Alkol Bağımlısı Olmasının Çocuğa Etkileri

Çocuğun ebeveynlerinden birinin alkol bağımlısı olmasının çocuk üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Ebeveynin alkol bağımlısı olması, her çocuğu farklı şekilde etkilemektedir. Genel olarak bağımlı bir ebeveyne sahip olan çocuğun gelecekte benzer bir bağımlılık sorunu yaşaması ihtimali yüksektir. Bu çocuklar sağlıklı psikolojik gelişim sürdürebilme açısından da çeşitli problemler yaşamaktadırlar. Alkol bağımlısı anne ve babaların çocuklarının psikolojik süreçlerini inceleyen birçok araştırmada bu çocuklarda, dikkat eksikliği, karşı gelme bozukluğu ve davranım bozukluğu gibi sorunların olduğu bulunmuştur. Yapılan araştırmalara göre bu çocuklar depresyon, düşük öz güven, öğrenme bozukluğu ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik problemler yaşamaktadırlar. Genelde bu çocuklarda içine kapanıklık, ilişki kurmada, kendini ifade etmede güçlük, düşük okul başarısı gibi aile içindeki iletişimin bozulmasından kaynaklanan problemler yaşadıkları görülmektedir.  

 Alkol Kullanımının Bireye Etkisi

Yoğun alkol tüketimi beynine zarar vericidir. Alkol bağımlılığı bireyin hafızasını olumsuz yönde etkiler, mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneklerinde bozulmalar yaratır. Bireyin yoğun alkol kullanımı gastrite, çeşitli yutak borusu rahatsızlıklarına,  karaciğerde oluşan problemlere, siroza, el ayak uyuşması, karıncalanmasına ve bunlar gibi birçok fiziksel probleme neden olur.

Alkol Kullanımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

*Alkol uyku getirir.

Hayır! Alkol yarattığı rahatlık hissi ile erken uyumayı sağlayabilir fakat uyku düzenini ve kalitesini bozar. Bu yüzden yoğun alkol kullanan bireyler alkol aldıktan sonra normal uyku saatlerinden fazla uyusalar bile yorgun kalkarlar.

*Alkol cinsel gücü arttırır.

Genellikle ergen gruplar arasında alkol kullanımının cinsel gücü arttırdığına inanmaktadır. Alkol alımı sayesinde kişide bulunan çevre baskıları kalkabilir. Araştırmalara göre alkolün cinsel güç üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.

*Herhangi bir tedavi için ilaç kullanırken alkol alımının zararı olmaz.

Tedavi amacı ile kullanılan tıbbi ilaçlarla birlikte alkol kullanımı vücuda zarar vermektedir. Ayrıca diğer uyuşturucuların etkisini arttırdığı için alkol ve uyuşturucu maddelerin aynı anda kullanılması bireye ciddi şekilde zarar vermektedir.

*“Bira” bağımlılık yapmaz, içki sayılmaz.

Bira içerisinde alkol bulunmaktadır ve düzenli tüketim sonrasında bağımlılık yapar.

*Alkol iştah açıcıdır ve bu yüzden vücuda faydalıdır.

Alkol mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur.

*Hamile kadınların alkol kullanması bebeğe zarar vermez.

Hamile bir kadının alkol kullanması bebekte gelişim noksanlığı, beyin ve sinir sisteminde hasar oluşumuna neden olabilir. 

 

Uzm.Adli+Klinik Psk. Ebru Çorbacı


Benzer Haberler

AÖA öğencileri eylemde

Papanastasiu’nun EuroAsia Interconnector projesi konusundaki açıklamaları şüphe uyandırdı

TAK

Ulusal Konsey toplantısının sonuçlanması için istişareler sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

DAÜ, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Programı sunuyor

Voice Kıbrıs Haber

TC Dışişleri’nden AB’ye sert mesaj

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (12 Ocak 2019)