FeaturedTürkiye

Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli çatladı

Türkiye Mersin-Akkuyu’da Rus Rosotom’un inşa ettiği Türkiye’nin ilk nükleer santralinde, reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlak oluştuğu ortaya çıktı.

Beton atılan bölüm bir daha çatlayınca, yeniden temel atılmış.

Akkuyu Nükleer santralinde reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlak oluştuğu ortaya çıktı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) denetimleri sırasında belirlenen çatlak bölüm ya da bölümler kırılarak yenilendi. Ancak bir kez daha çatlak oluştu. Bunun üzerine sorunlu bölümlerde temel yeniden atıldı.

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, Türkiye’nin ilk nükleer santralini Mersin-Akkuyu’da inşa eden Rus Rosatom, geçtiğimiz yaz 80 metre eninde, 80 metre boyunda yaklaşık 3 metre yüksekliğinde reaktörün oturacağı temeli atmak üzere çalışmalarını sürdürdü.  Temel alanı belli büyüklükte parçalara bölündü ve beton döküldü. Ancak, bazı bölümlerde çatlaklar oluştu. İlk çatlak temmuz ayında tespit edildi.  TAEK, saha denetimlerinde çatlağı tespit edince sorunlu beton kırılıp yeniden atıldı.

İzleyen günlerde yapılan denetimler sırasında bazı bölümlerde yeniden çatlak olduğu saptandı. TAEK’in talimatıyla çatlayan bölüm tümüyle kırılarak yeniden temel atıldı.

Santralde son durum ne?

Bin 200 megavatlık ilk ünitenin, reaktörün oturacağı “baz temel” olarak anılan bölümünde beton işi tümüyle tamamlandı. Şimdi, kota kadar olan bölümün inşaatı devam ediyor. Daha sonra 80 metre yüksekliğinde bir bina inşa edilecek. Santral, tamamlandığında her biri bin 200 megavatlık, toplam 4 üniteden oluşacak ve 4 bin 800 megavat gücünde olacak.

İlk ünitenin, 2023 yılında işletmeye alınması ve elektrik üretimine başlaması, diğer ünitelerin de birer yıl arayla işletmeye alınması hedefleniyor. Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), üretilen elektriğin ilk iki ünitede yüzde 70’ini, diğer 2 ünitede yüzde 30’unu 15 yıl boyunca 12.35 dolar/ sentten satın alacak.

Nükleer santral inşaatlarının her aşamasında hem ulusal hem de uluslararası bağımsız kuruluşların denetimi ve onayı gerekiyor.

Temelini Erdoğan ve Putin atmıştı

3 Nisan 2018’de gerçekleşen temel atma törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telekonferansla katılmıştı. Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu, Moskova ve Ankara’nın stratejik ortaklığa evrilen ilişkilerinin göstergelerinden biri olarak kabul ediliyordu. Ancak inşaat sırasında ortaya çıkan çatlaklar, nükleer santralin güvenilirliği konusunda endişeleri bir kez daha gündeme getirdi.


Benzer Haberler

Sterlin ve Euro’da son durum (28 Haziran 2019 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Küçük uçak Acre eyaletindeki Amazon Ormanları’na düştü

Voice Kıbrıs Haber

“EuroAsia Interconnector istasyonu için her şey hazır”

Voice Kıbrıs Haber

Meteoroloji Dairesi uyardı!

EL-SEN grev uyarısı yaptı

“Yavuz sondajına ilişkin girişimler yoğun olacak”

Voice Kıbrıs Haber