FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

AKEL milletvekili adayı Koukou” Yeniden birleşme mücadelemiz sürekli ve yoğun olmalıdır”

Hatice KERLO

AKEL Lefkoşa milletvekili adayı Marina Stavrinou Koukou, Kıbrıs sorununun çözüme yaklaştırılması ve nihai bölünmenin önüne geçilmesi için tüm tarafların yoğun önlemler alması gerektiğini söyledi.

Koukou, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklere yeniden birleşme mücadelesinin sürekli olması yönünde çağrıda bulunarak, “Her iki tarafta da bölünme aşığı olanların çözüm için gösterilen her türlü çabayı mahvetmesine izin vermeyelim” dedi.

Koukou, beklentilerinin özlü müzakerelerin mutabık kalınan çerçeve temelinde yeniden başlaması olduğunu, Türkiye’nin taleplerine rağmen,  süreci canlı tutmanın koşullarını oluşturmaya odaklandıklarını ifade etti.

Aslen Larnakalı olan ve Strovolos’ta yaşayan AKEL Lefkoşa Bölgesi’nden milletvekili adayı  Marina Stavrinou Koukou, Voice Kıbrıs Haber’e konuştu.

SORU: 1990’dan itibaren sendikacısınız ve PEO Kadın Çalışanları Ofisi Sekreterisiniz. Çalışan kadınların karşılaştığı sorunlar nelerdir ve bugün parlamentoya aday olma nedenlerinden birinin de bu olduğunu söyleyebilir miyiz?

KOUKOU: PEO’nun Sendika Hareketi’ne katılımım bana, çalışanları ilgilendiren ve hemen hemen tüm sosyo-ekonomik sektörleri ve geliştirilmekte olan politikaları kapsayan çeşitli konuları ele alma fırsatı verdi. Politikacıların ifade ve teşvik ettikleri politikaların, Parlamento içinde ve dışında oynayabilecekleri önemin ve rolün çok iyi farkındayım. Benim ve siyasi olarak ait olduğum alan için, siyasallaşmamak ve hangi pozisyonda olursak olalım, öngördüğümüz toplumu inşa etmek için mücadele etmemek düşünülemez. Eşitlik, refah, sömürü ve ayrımcılıkla mücadele, savunmasız grupların desteği, adil bir toplum için temel ilkelerdir ve mücadelemiz her zaman bu ilkelere odaklanmıştır. Bugün işçiler, erkekler ve kadınlar, yerel halk ve göçmenler, hükümetin neoliberal politikaları ve özellikle ekonomik ve sağlık krizi dönemlerinde onları korumadaki başarısızlığı nedeniyle çok zor koşullarla karşı karşıya. İstihdam ve diğer hakları güvence altına alan yasalar oylanmasına rağmen, sonuçlar tatmin edici değildir. İşgücünün kuralsızlaştırılması, işverenler tarafından yasaların ve toplu sözleşmelerin ihlali, işsizlik, yoksulluğun artması ve refah devletinin daralmasıyla birlikte zengin ve yoksul arasındaki uçurum, birçok işçiyi çıkmaza sürükledi. Kadın çalışanlar bu politikaların sonuçlarını daha yoğun yaşıyor. Kadın istihdamını destekleyecek politikalar geliştirmek yerine, kadın işsizliğinde ve yoksulluğunda artış görüyoruz. Pek çok kadın, aile ve işi birleştirebilmek için esnek ve güvencesiz bir işe çekiliyor. Bu da onların maaşlarını, gelişimlerini ve emeklilik haklarını etkiliyor. Çocukların ve bakılmasıyla yükümlü olunan diğer kişilerin bakımına yönelik yapıların ve programların eksik olduğu belgelenmiştir. Bu da çalışan ailelerin, özellikle tek ebeveynli ailelerin,  geniş ailelerin ve göçmen biyografisine sahip olanların işini zorlaştıran bir gerçektir. Bütün bunlar ve çok daha fazlası yeni parlamentoyu ilgilendiren konulardır ve işçileri koruyacak, onlara hizmet edecek ilerici yasaları geçirmek için oluşturulacak güç dengesi önemlidir.

KADINLARIN HER ALANDA ÇALIŞMASINI KÜÇÜMSEYEN KLİŞELERE KARŞI MÜCADELE EDİLMELİ”

SORU: Ülkemizde kadın işçilerin haklarına işverenler tarafından yeterince saygı duyulduğunu düşünüyor musunuz?

KOUKOU: Cevap kesinlikle tek kelimelik olamaz. İşverenler ve “işverenler” var. Hak kazanmak için farklı düzenlemeler de var. Örneğin, mevzuattan, toplu sözleşmelerden ve son yıllarda kişisel sözleşmelerden doğan haklar vardır. Sendika katılımının ve varlığının günlük olduğu organize işyerlerinde, istihdam koşulları açıkça daha iyidir ve bir şikâyet veya ihlal ortaya çıktığında, sendikanın müdahalesi hemen gerçekleşir; çoğu durumda anlaşmazlık çözülür. Ancak toplu sözleşmenin olmadığı ve haklarını bulmak için dönebilecekleri yasalar ve mekanizmalar hakkında yetersiz bilgi sahibi olunan dağınık işyerleri için aynı şeyi söyleyemem. Örneğin, organize bir şirkette hamile bir kadının işten çıkarılma şikâyeti nadirdir çünkü böyle bir şey olursa, sendikanın müdahalesi hemen gerçekleşir. İşçi hakları ihlallerinin etkin bir şekilde çözülebilmesi ve işçilerin işverenlere karşı sorumlu olmaması için, ilgili bakanlık ve mekanizmalar rollerini düzgün bir şekilde oynamalı ve işçileri sömürü, ayrımcılık ve uygunsuz davranıştan korumalıdır. Aynı zamanda, kadınların çalışmasının değerini ve kadınların her alanda çalışma yeteneğini küçümseyen klişelere ve algılara karşı mücadele etmeliyiz.

SORU: Sizi en çok hayatınızda siyaset sayfasını açmaya iten ne oldu?

KOUKOU: Hayattaki her adımımız ve eylemimiz politiktir. Kiminle ve kimin için yürüdüğümüz ve mücadele ettiğimiz önemlidir. Yukarıda bahsettiğim gibi, kamuoyuna ve siyasete katılımım benim için yeni bir şey değil, sadece parlamentoya seçilirsem bu yeni bir pozisyondan olacak. Benim için her şeyden önce insan olmamız ve ifade edildiği yerde adaletsizliğe ve sömürüye karşı tahammül etmememiz önemli. Kolektif mücadeleden çok, bireyselliğe doğru gittikçe artan bir toplumda bu kolay bir iş değildir. Özellikle de yolsuzluğun ve skandalların itibarın bozulmasına ve çekimser kalmasına yol açtığı bir toplumda, özellikle de gençlerde. Parlamento gibi kurumların kaybettikleri ihtişamlarını yeniden kazanmaları, halkın güvenini yeniden kazanmaları ve bunu başarmak için de sıradan insana ve onun refahına özverili bir şekilde hizmet edecek vizyon ve iradeye sahip insanlara ihtiyacımız var.

SORU: Siyaset sayfasını açmışken, bize Cenevre’deki gayri resmi Kıbrıs toplantısı hakkında ne düşündüğünüzden bahseder misiniz?

KOUKOU: Cenevre’deki gayri resmi Kıbrıs toplantısı, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde uzun bir süre hareketsiz kaldıktan sonra ve MEB’de devam eden Türk ihlalleri ve Maraş’ta işlenen yeni ihlallerin ardından geldi. Hiç yoktan en azından bir şeydi! Ülkemizi yeniden birleştirmek isteyenler için bir umut ışığı olarak görmemiz mantıklıydı. Beklentilerimiz, özlü müzakerelerin mutabık kalınan çerçeve temelinde yeniden başlaması ve Türkiye’nin kabul edilemez taleplerinin farkında olmamıza rağmen süreci canlı tutmanın koşullarını oluşturmaya odaklanmıştır. BM Genel Sekreteri’nin tutumu önemliydi, çünkü Güvenlik Konseyi’ndeki görev süresinin iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon dışında hiçbir şeyi tartışmasına izin vermediğini açıkladı. Ancak bu, kesinlikle yeterli değil. Bizi çözüme yaklaştıracak ve nihai bölünmeyi önleyecek noktaya ulaşmak için tüm taraflarca yoğun önlemler alınmalıdır.

SORU: Bu aşamada hem ülkeleri hem de gelecekleri için endişe duyanlara göndermek istediğiniz mesaj nedir?

KOUKOU:  Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin ortak vatanımızda birlikte yaşayabileceğimiz ve bu durumda yeniden birleşme mücadelemiz sürekli ve yoğun olmalıdır. Her iki tarafta da bölünme aşığı olanların çözüm için gösterilen her türlü çabayı mahvetmesine izin vermeyelim. Kolay bir mücadele değil ve yıllar geçtikçe daha da zorlaşıyor. Mücadelenin her düzeyde sürdürülmesinden başka bir yol yok. Bu yolda, ön planda Kıbrıs işçileri, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, kadınlar ve erkekler var.

Voice Kıbrıs Haber-2021


Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Ekonomik Örgütler Platformu üyeleriyle görüştü

Yunan Dili Derneği (YUDER) kuruldu.

Voice Kıbrıs Haber

Söndürme çalışmasına 1 helikopter daha katıldı

Voice Kıbrıs Haber

Hariri istifasıyla ilgili kararını mı değişti?

Sivil Savunma “İsias Otel’deki erkek yetişkin vatandaşı kurtarma çalışmaları devam ediyor”

Voice Kıbrıs Haber

Önümüzdeki günler hava nasıl olacak?

Voice Kıbrıs Haber