FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Akçın: Limonumuz 30 bin tondan 5 bin tona düştü

Tünay MERTEKCİ

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Turgut Akçın, bilinçsizce yapılan tür değişikliklerinin yapılmaması gerektiğini söyleyerek hükümetlerin bu alanda program yapması gerektiğini belirtti. “Limonun tamamına yakınını tükettik. Valenciayı, Greyfurtu tükettik. 40 bin ton civarında greyfurt üretimimiz vardı. Şimdi 4 binlere düştü. Greyfurt şu anda para ediyor. Bunları zamanında hükümetler denetlemeleri lazımdı” diyen Akçın, yağışlardan ise memnun olduklarını ve ülkemizde yaşanan aşırı yağışların, ürünlerin kalitesini artırdığını kaydetti.

Akçın: İlk zamanlar endişemiz vardı

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın bu sene Türkiye’de yaşanan tabi afetler neticesinde ilk zamanlar bazı endişelerinin bulunduğunu söyledi. Halk dilinde “King mandarin” olarak bilinen mandarin ihracatının yapılamayacağı ve dalında kalmasının söz konusu olduğunu ifade eden Akçın, bu mandarin türünün dalında da bekleyemeyeceğini dile getirdi. Söz konusu mandarin türünün ocak ya da şubat aylarında hasat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Akçın, aksi takdirde dalından döküldüğünü söyledi. Tüm bu konularda ilk zamanlar bazı endişelerinin olduğunu belirten Akçın, bazı toplantılar yapılıp bir takım önlemler de alındığını kaydetti. Üreticinin ürününü rahatlıkla Türkiye’ye sattığını bunun sonucunda hem parasını aldığını hem de rahatladığını belirten Akçın, satış fiyatının beklentilerin üzerinde olmadığını söyledi.

“Beklenti daha yüksekti”

Fiyatın beklenilenin üzerinde olmamasının üreticinin çok büyük bir kaybı olduğu anlamına da gelmediğini vurgulayan Akçın, “bir sene önce sattığınız fiyatın altında satmak istemezsiniz malınızı” dedi. Bu sene fiyatın bin 150 lira olarak çıktığını söyleyen Akçın, bu yıl ise bin 200 civarı olduğunu kaydetti. Beklentinin daha yüksek olduğunu kaydeden Akçın, bu sene fiyatın bin 150’den açıklanmasından dolayı üreticinin biraz tedirgin olduğunu söyledi. Bu ürünün Avrupa’nın yemediği bir ürün olduğuna dikkat çeken Akçın, doğu bloğu ve Türkiye iç piyasasına gittiğini ifade etti. “Bizim esas huzursuzluğumuz, bu ürünü tamamen satamayacağımızdı” diyen Akçın, Önümüzdeki senelerde bu üründe sıkıntı yaşanacağını dile getiren Akçın, hem verimi yüksek hem de fiyatının iyi olduğundan dolayı üreticinin bu ürün üzerine gittiğini belirtti.

“Bilinçsizce tür değişikliği olmamalı”

Hükümetin de program yapıp bu ürünün artık aşılanmamasını önleyemediğine dikkat çeken Akçın, bu yıldan sonra bu üründe sıkıntı yaşanacağını düşündüğünü dile getirdi. Söz konusu üründen bu yıl ortalama 35 bin ton elde edildiğini kaydeden Akçın, kendisinin de tahmininin bu olduğunu belirtti. Bu üründe önümüzdeki sene verime girecek birçok ağaç olduğunu hatırlatan Akçın, gelecek yıl bu rakamın 45 bir tona yükseleceğini kaydetti. Kıbrıs’ın geleceğinin Valencia olarak bilinen üründe olduğunu kaydeden Akçın, hem tat hem de renk bakımından iklim şartları nedeniyle özellikli bir ürün olduğunu söyledi.

“Limonumuz 30 bin tondan 5 bin tona düştü”

Bilinçsizce yapılan tür değişikliğinin olmaması gerektiğine dikkat çeken Akçın, “limonun tamamına yakınını tükettik. Valenciayı, Greyfurtu tükettik. 40 bin ton civarında greyfurt üretimimiz vardı. Şimdi 4 binlere düştü. Greyfurt şu anda para ediyor. Bunları zamanında hükümetler denetlemeleri lazımdı. Dengeleme politikası olsa gelen hükümetlerde, üretici tamamen tüketmezdi. Bir dengesizlik oldu ürün dağılımında. Limonumuz 30 bin tondan 5 bin tona düştü. Geçen sene ile bu sene çok iyi fiyat etti” dedi. Yağışlardan memnun olduklarını söyleyen Akçın, ürünün daha güzelleşmesine, kalitenin artmasına vesile olduğunu kaydetti. Dar bir bölgede dolu yağışının üreticiyi etkilediğini belirten Akçın, zararın karşılanması için konuştuklarını ifade etti.

(Voice of the Island 2019)


Benzer Haberler

MDMA ve kokain türü uyuşturucu tespit edildi

Voice Kıbrıs Haber

Eğitimden 700 Milyon Dolar!

Girne – Bellapais düzenli minibüs seferleri başlıyor!

Voice Kıbrıs Haber

Eski Pamuklu İlkokulu binası tadil ediliyor

TAK

Mağusa’da 2 kaza!

“Sondaj yapılacaksa hak-hukuk ile yapılabilir”

Voice Kıbrıs Haber