FeaturedKIBRIS

“Aileler artık sağlık merkezlerinden reçete karşılığı aşı alamayacak!”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemal Mert, Sağlık Bakanlığı’nın, ailelere ücretsiz aşı verilmesi hizmetini 1 Şubat itibariyle durdurduğunu belirterek, bakanlığa sorular yöneltti.

Mert, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“KKTC Sağlık Bakanlığı tedarik ettiği çocukluk çağı aşılarının sadece kamu sağlık merkezlerinde yapılması yönünde bir karar aldı!
Son yıllarda yapılan uygulama ile aşılar, reçete karşılığında sağlık merkezlerinden ücretsiz olarak ailelere veriliyor, kendi çocuk doktorları tarafından gelişim ve sağlık kontrolleri yapılarak çocuklara uygulanıyordu!
Yıllardır istisnalar dışında sorunsuz yürütülen ve aileler ve hekim camiası tarafından memnuniyet ile karşılanan bu sistem artık uygulanmayacak!
Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu ve meslek örgütlerinin aksi yöndeki görüş ve önerilerine rağmen ve henüz ulusal aşı otomasyon sistemi devreye girmeden mevcut uygulamaya son verildi!
Bu durum, salgın hastalıkların halen hüküm sürdüğü bir dönemde kamu sağlık merkezlerinde yığılmalara neden olacak, hem aileler hem de sağlık çalışanlarına ciddi bir külfet oluşturacaktır !
Bu konuda eski pediatri kurumu başkanı meslektaşım Cemal Mert in detaylı açıklamasını da ekte paylaşıyorum …
“ ŞİMDİ DE ÇOCUK AŞILARI KRİZİ!
Bugün gerçekleşen Sağlık Bakanı Sayın İzlem Gürçağ ile Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında aşı uygulamaları konusundaki yanlıştan vazgeçilmemesi üzerine bu açıklama zorunlu olmuştur.
Sağlık Bakanlığı, aldığı bir kararla çocuk aşılarının uygulanmasında kısıtlamalar getirdi. Alınan kısıtlama kararı, 1 Şubat itibariyle uygulanmaya başlandı. Bundan önce uzun yıllardır isteyen aileler çocuklarıyla kamu sağlık merkezlerine gidip 9.00-13.00 saatleri arasında çocuklarına aşı yaptırabiliyor ya da çocuk hekimlerinin yazdığı aşı reçeteleriyle kamu sağlık merkezlerinden aşılarını ücretsiz temin ederek kendi çocuk hekimlerinde aşılarını yaptırabiliyorlardı. Bu işlemler için aileler çocuğun doğum belgesini, aşı kartını, doktor reçetesini ibraz etmek ve soğuk zincir kurallarına uymak için buz kalıplarını yanlarında götürmek zorunda idiler. Yıllardır büyük oranda başarı ile uygulanan ailelere ücretsiz aşı verilmesi hizmeti, 1 Şubat Çarşamba günü itibariyle sonlandırıldı. Yurttaşlar çocuk aşılarını kamu sağlık merkezlerinden temin ederek kendilerine uyan ve çalışan aileler için de mesailerini aksatmayacak uygun gün ve saatlere çocuklarına kendi çocuk doktorlarında aşılarını yaptırabiliyorlardı.
Bu uygulama ile aileler çocuklarını yoğun polikliniklere taşımak zorunda kalmıyorlar, kısa mesai saatleri içinde kamu sağlık kurumlarına aşırı yük binmesini önlüyorlar, özellikle döviz patlaması sonrası astronomik fiyatlara yükselen aşılar için ücret ödemek zorunda kalmıyorlardı. Zaten düzenli olarak sağlam çocuk kontrollerine giderlerken aşılarını da kendi çocuk doktorlarına yaptırabiliyorlardı.
Geçmişte aileler kamu sağlık merkezlerinde aşılarını yaptıramadıkları oranda Sağlık Bakanlığı’nın elindeki aşıların son kullanma tarihleri geçtiğinden mili servet heba oluyordu. Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu’nun girişimleriyle Sayın Dr. Ahmet Gülle’nin Sağlık Bakanlığı döneminde bu hizmet sunulmaya başlanmış, ardından gelen tüm sağlık bakanlarımız da bu hizmeti geliştirerek devam ettirmişlerdir.
Ama ne oldu nasıl olduysa şimdiki Sağlık Bakanlığı ne Pediatri Kurumu ne de Tabipler Birliği ile temas etmeden bir oldu bitti ile bu hizmete son vermiştir. Gerekçe ise yeni bir sisteme geçileceği, Aşı Takip Sistemi kurulacağı ve bu olana kadar da aşıların sadece kamu sağlık kurumlarında yapılacağı şeklinde ifade edilmiştir.
Şimdi üç dönem Pediatri Kurumu ve iki dönem Tabipler Odası Başkanlığı yapmış bir çocuk hekimi olarak, Sağlık Bakanlığı’na sormak istiyorum:
1. Kısıtlı mesai saatleri içinde kamu sağlık merkezlerinden çocuklara bu hizmet nasıl verilecek?
2. Bu hizmeti alamayanlar aşılarını özel olarak temin etmek isterlerse astronomik aşı ücretlerini ödeyebilecekler mi?
3. Piyasada başta MMR aşıları olmak üzere birçok aşının eksik olduğundan bakanlığın haberi var mı?
4. Bakanlık stoklarında mevcut aşılar hastalara verilmezse yakın zamanda kullanım süreleri dolacak aşılar çöpe mi atılacak?
5. Yıllardır bu hizmetleri alan ve memnun olan aileler bu konudaki memnuniyetsizliklerini kamu sağlık personellerine yansıtmaya başlarlarsa iş huzuru bozulmayacak mı?
6. Haftanın beş iş günü her sağlık merkezinde çocuk hekimi mevcut mudur? Çocuk hekimi kontrolü ve nezareti olmadan çocuklara aşı yapılması doğru mudur?
7. Bu kararları alırken Pediatri Kurumu, Tabipler Birliği, Tıp İş, kamu ve özel çocuk hekimlerinin görüşü alındı mı? Size iletilen kaygı ve önerileri dikkate aldınız mı?
8. Kamu sağlık merkezlerinde oluşacak iş yoğunluğunu gidermek için hangi önlemler alınmıştır?
9. Bu süreçte aşıları yapılamadığı için kızamık, kabakulak, boğmaca, polio, hepatit, menenjit, pnömokok, suçiçeği ve diğer aşıyla önlenebilen enfeksiyonlardan bir çocuk bile zarar görürse bunu göğüslemeye hazır mısınız?
Daha fazla soru sormaya gerek yok sanırım. Vicdan sahibi ve çocuk sevgisiyle dolu olduklarından şüphe duymadığım Sayın Sağlık Bakanlığı yöneticilerini bu yanlıştan hemen geri dönmeye davet ediyorum.

Dr Cemal Mert “


Benzer Haberler

Sağlık Bakanlığı’nda önlemler toplantısı

Voice Kıbrıs Haber

“Mehmet Ali Talat’ın oğlu olmak sonsuza kadar gurur kaynağım olacak”

Voice Kıbrıs Haber

Kürşat “Hükümetin ne yazık ki bir vizyona sahip olduğunu görmüyoruz”

TAK

Amcaoğlu “Yapı Denetim Sistemini uygulama noktasında kararlıyız”

ÖSYM, YKS Ek Yerleştirme Kılavuzunu yayımladı

Voice Kıbrıs Haber

Bugün hava nasıl olacak? (15 Aralık 2018 Hava durumu tahminleri)

Voice Kıbrıs Haber