Kıbrıs Cumhuriyeti Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde 12’inci parseldeki “Afrodit” yatağından faydalanmayı ileriye götüreceği iddia edildi.
Simerini gazetesi, “Lefkoşa Afrodit Yatağından Faydalanmayı İleriye Götürüyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs Cumhuriyeti Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde 12’inci parseldeki “Afrodit” yatağından faydalanmayı ileriye götüreceğini iddia etti.
Kıbrıs’ın güneyinin, doğal gazdan faydalanma ve üretime geçmek adına sondaj programlarını hızlı bir şekilde ileriye götürmesiyle, sorunların etkili bir şekilde aşılmasının, Türkiye tarafından tırmandırılan “provokasyonlarına” yanıt niteliğini taşıyacağını ileri sürdü.
Bölgesel gelişmelerin de değerlendirildiği haberde gazete, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Kıbrıs Cumhuriyeti Hukuk Dairesi tarafından, “Afrodit” yatağına komşu olan İsrail “Yishai” yatağıyla ilgili sorunun çözümüne ilişkin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İsrail’e yönelik önerisinin, birkaç gün içerisinde, mühürlenmesinin beklendiğini yazdı.
Gazete yine elde ettiği bilgilere dayanarak, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında son gerçekleştirilen, “EastMed” imza töreni çerçevesindeki görüşmede, iki ülke liderinin, ivedi jeopolitik gereksinimleri kabul ederek-iki ülke arasındaki ilişkilerde, gölge yaratılmasına olanak tanınmaması için kararlılıklarını ortaya koyduklarına da dikkati çekti.
Habere göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetimi’nin İsrail’e yönelik önerisi, yatağın, İsrail yatağına yayılması durumunda, geri kazanımların yüzdesine paralel olarak “Yishai” yatağının sahiplerine ilgili tazminatın ödenmesi şeklindeki mekanizmanın kurumsallaşmasını öngörüyor.
Gazete haberinde ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetimi’nin, “Afrodit” yatağının yüzde 0-2 oranının “Yishai” yatağına yayıldığını düşündüğünü, “Yishai” sahiplerinin ise bu rakamı yüzde 5-7 oranına yükselttiğini de belirtti.
(TAK)














