Ekonomi

ABD’de enflasyon 13 yılın zirvesinde

Amerika’da TÜFE, nisanda yıllık bazda yüzde 4,2 artarak Eylül 2008’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD‘de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık yüzde 0,8 ve yıllık yüzde 4,2 artarak beklentileri geride bıraktı.

ABD Çalışma Bakanlığı, nisan ayına ilişkin TÜFE verisini açıkladı.

Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,8 arttı. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen TÜFE verisinin, yüzde 0,2 artması öngörülüyordu. TÜFE, martta ise aylık bazda yüzde 0,6 artmıştı.

YILLIK ENFLASYON DA BEKLENTİLERİ AŞTI

Ülkede TÜFE, nisanda yıllık bazda da yüzde 4,2 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Eylül 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşan yıllık enflasyonun, yüzde 3,6 olması bekleniyordu. TÜFE, martta yıllık bazda yüzde 2,6 artmıştı.

Nisanda en yüksek aylık fiyat artışı yüzde 10 ile ikinci el araçlarda kaydedildi. Gıda fiyatlarına ilişkin endeks aylık yüzde 0,4 artarken, enerji endeksi yüzde 0,1 düştü.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise nisanda aylık yüzde 0,9 artarak Nisan 1982’den bu yana en yüksek aylık artışı gösterdi. Çekirdek TÜFE’ye ilişkin piyasa beklentisi aylık yüzde 0,3 artması yönündeydi.

Çekirdek enflasyon, yıllık bazda da yüzde 3 artarak beklentileri geride bıraktı. Söz konusu verinin yüzde 2,3 artması bekleniyordu. Çekirdek TÜFE martta, aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 1,6 artmıştı.

POWELL, FİYATLARDAKİ ARTIŞLARIN ENFLASYON ÜZERİNDE GEÇİCİ ETKİLERİ OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Analistler, ekonomi normale dönerken arz kısıtlarına rağmen artan talebin tüketici fiyatlarını artırdığını belirtti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen hafta Beyaz Saray’da katıldığı basın toplantısında, teknik nedenlerden dolayı gelecek birkaç ay içinde biraz daha yüksek enflasyon beklediklerini söylemişti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell da son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, ekonominin yeniden normale dönmeye devam ederken fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı görülebileceğini ancak fiyatlardaki bu bir defalık artışların enflasyon üzerinde yalnızca geçici etkileri olmasının muhtemel olduğunu belirtmişti.


Benzer Haberler

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (8 Mart 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Döviz kurlarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Döviz kurlarında son durum

Dövizdeki düşüş devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

West Notifier’a yeni bir özellik daha eklendi

Voice Kıbrıs Haber

Avrupa Komisyonu güneye 157 milyon Euro ödeme yaptı

Voice Kıbrıs Haber