DÜNYAFeaturedKIBRIS

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kapalı Maraş konusunda açıklama yaptı

Jony J. Blinken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kapalı Maraş’ın bazı bölümlerinin Kıbrıs Türk kontrolüne devredileceği açıklamasını kınadı. Blinken,BM Güvenlik Konseyi’nden güçlü bir yanıt verilmesi çağrısında bulundu.

Kıbrıs Haber Ajansı’na göre, Blinken tarafından yapılan yazılı açıklama yaptı.

Antoni Blinken’in açıklamadı şöyle :

“Bu hareket net olarak, Varoşa’nın BM yönetimi altında açılması ile ilgili BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarına ters düşmektedir. Ekim 2020’de Kıbrıslı Türkler Türkiye’nin yardımıyla Varoşa sahil bölgesini açacaklarını açıklayarak uluslararası toplumun ve Güvenlik Konseyi’nin çağrılarına kulak asmadan hemen tek taraflı bu kararı hayata geçirmek için harekete geçtiler. ABD , Varoşa’daki Kıbrıslı Türk eylemlerini kışkırtıcı ve kabul edilemez olarak görüyor ve çözüm müzakerelerinin torpilleyeceğine inanıyor”.

“Kıbrıslı Türklere ve Türkiye’ye Ekim 2020’den itibaren açıkladıkları kararları ve önlemleri geri çekmeleri çağrısında bulunuyoruz. Amerika Birleşik Devletleri bu durumun engellenmesi ve güçlü bir tepki gösterilmesi yönünde Güvenlik Konseyinde ortaklarıyla işbirliği yapmaktadır”.

FEDERASYON TEMELİNDE ÇÖZÜM MESAJI

Antoni Blinken son olarak adada gerginliği artıracak ve çözüm müzakerelerini engelleyecek tek taraflı eylemlerden kaçınılmasının önemine dikkat çekerek, “Tüm Kıbrıs halkı ve bölge yararına, Kıbrıs liderliği altında, adayı yeniden birleştirecek, iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde kapsamlı bir çözüm bulunmasını desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

(CNA)


Benzer Haberler

‘Bu zamlarla üretim nasıl devam edecek?’

Voice Kıbrıs Haber

Alzheimer daha kolay teşhis edilebilecek

Voice Kıbrıs Haber

YYK’dan acil afet durumları ile ilgili açıklama

“Yeni asgari ücret seçim öncesinde muhtemelen netleşecek”

Voice Kıbrıs Haber

‘Prensipte uzlaşılmayacak bir konu bulunmuyor’

Voice Kıbrıs Haber

Akdeniz’de deprem!

Voice Kıbrıs Haber