DÜNYA

ABD, “az vergi ödeyen zenginler” iddialarıyla ilgili inceleme başlattı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı ülkenin en zenginlerinin az vergi verdiği ya da hiç vermediği hakkında medyada çıkan raporu incelemeye aldığını açıkladı.

New York merkezli araştırmacı medya organı ProPublica, dünyanın en zengin insanları arasında olan Amazon’un sahibi Jeff Bezos, Tesla’nın CEO’su Elon Musk, Mark Zuckerberg ve Warren Buffet gibi isimlerin bazı yıllarda hiç federal gelir vergisi ödemediğini iddia etmişti.

Söz konusu haber üzerine harekete geçen ABD Hazine Bakanlığı son yıllara yönelik vergi kayıtlarını incelemeye alırken bakanlık sözcüsü Lily Adams, konunun FBI, federal savcılar ve iki İç Hazine Departmanı gözlemcisine yönlendirildiğini söyledi.

Lily Adams, söz konusu yetkililerin tümünün bağımsız soruşturma yetkisine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Hazine Bakanlığı bünyesinde vergi toplamakla sorumlu olan ABD Gelir İdaresi Kurumu (IRS) Başkanı Komiseri Charles Rettig de bir soruşturmanın sürdüğünü doğrularken, Beyaz Saray Genel Sekreteri Jen Psaki konuyu “oldukça ciddiye aldıklarını” ancak vergi kayıtlarının gizli belgeler olduğunu söyledi. Psaki ayrıca dev şirket ve yüksek kazançlı bireylere düşen vergileri daha adil bir şekilde ödemelerini sağlamak için çalışma yapmaları gerektiğini de ekledi.

ProPublica, yayımladığı raporda 15 seneden fazla bir süreyi kapsayan ülkede binlerce zenginin vergi beyannamelerinin bulunduğu bir veri tabanına ulaştığını duyurmuştu. Propublica söz konusu kayıtları “gizli” olarak nitelendirdi ve bunları nasıl elde ettiğini açıklamadı.

ABD Başkanı Joe Biden altyapı çalışmaları ve sosyal projelere bütçe ayırmak amacıyla yılda en az 1 milyon dolar kazanan kişi ve kurumlar için en yüksek vergi oranını yıllık yüzde 37’den 39.6’ya çıkarmak için çalışma başlatmıştı.

(Euronews)


Benzer Haberler

‘Binlerce evsiz, binlerce boş ev var’

3 ayda 2 kez doğum yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Belçika’da omicronun 2 ay içinde baskın varyant olması bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Biden “Covid-19’a karşı savaşımız bitmekten çok uzak”

AP, AB’nin 2021-2027 yılı bütçesini onayladı

Voice Kıbrıs Haber

Game Of Thrones yazarının bir romanı daha dizi oluyor