DÜNYAFeaturedKIBRIS

AB “Maraş’taki durumdan Türkiye hükümeti sorumlu”

Avrupa Birliği, Kapalı Maraş’ya yalanan son gelişmeleri kınadı.

Avrupa Birliği Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell, AB adına Kapalı Maraş’la ilgili bir açıklama yayınladı.

Açıklamada “AB, Türkiye’nin tek taraflı adımlarını ve Türk Cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Türk toplumu lideri tarafından 20 Temmuz 2021’de kentin yeniden açılmasına ilişkin kabul edilemez açıklamaları şiddetle kınar” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada AB, BM Güvenlik Konseyi Başkanı’nın 23 Temmuz 2021’de Konsey adına yaptığı açıklama ve özellikle Güvenlik Konseyi’nin Maraş’ta Güvenlik Konseyi’nin önceki kararlarına aykırı olan tek taraflı eylemleri kınamasını ve derin üzüntü duyduğunu dile getirmesini memnuniyetle karşılandığı belirtildi .

Açıklamada AB, bu eylemlerin derhal ve Ekim 2020’den bu yana Maraş’ta atılan tüm adımların geri alınması yönünde çağrıda bulundu.

AB’nin Maraş’la ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararlarını, özellikle Maraş’ın herhangi bir bölümünü, sakinleri dışındaki kişiler tarafından yerleşime yönelik girişimleri kabul edilemez olarak değerlendiren 550 (1984) ve 789 (1992) sayılı kararları rehber edinmeye devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, Maraş ile ilgili olarak bu kararlara uygun olmayan hiçbir işlem yapılmaması gerektiği vurgulandı. BM Güvenlik Konseyi kararlarına tam saygı gösterilmesi ve bu kararların uygulanması, ayrıca Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNFICYP) Maraş bölgesinde hareket özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara derhal son verilmesini gerektiği de ifade edildi. AB’nin Maraş’taki durumdan Türkiye Hükümetini sorumlu tutmaya devam ettiği de aktarıldı.

Açıklamada AB’nin uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı eylemlerden ve adada gerilimi artırabilecek ve Kıbrıs sorununun ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda kalıcı çözümüne yönelik taraflar arasında devam eden ortak zemin arama çabalarını tehlikeye atabilecek yeni provokasyonlardan kaçınma gereğinin altının bir kez daha çizildiği vurgulandı..
Açıklama şöyle devam etti:

“AB, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca ve AB’nin bağlı olduğu ilkeler doğrultusunda, siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde Kıbrıs sorununun kapsamlı bir şekilde çözülmesine olan bağlılığını sürdürmektedir. Türkiye’nin, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca kapsamlı bir çözüm için müzakerelerin yeniden başlatılmasını taahhüt etmesinin ve yapıcı bir şekilde katkıda bulunmasının çok önemli olduğunu yineler. AB, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin çabalarını tam olarak desteklemeye devam edecektir.”

(Cyprus Mail)


Benzer Haberler

“Soruşturmaları hassasiyetle takip ediyorum”

Voice Kıbrıs Haber

“Prim destekleri gözden geçirilsin”

Voice Kıbrıs Haber

ABD isterse savaşa gideriz

Meteoroloji son hava durumu tahminlerini açıkladı (4 Ocak 2020 hava durumu)

Cumhurbaşkanı maaşını bağışlayacak

Yangında zarar görenlere yardım için Skarinu Koordinasyon ve Çevre Merkezi devreye girdi

Voice Kıbrıs Haber