FeaturedKIBRIS

120 Yavru kaplumbağa deniz ile buluştu

Yumurtalarından yeni çıkan yaklaşık 120 yavru kaplumbağa dün akşam Alagadi Plajı’ndaki denizden yeni yaşama bırakıldı.

Etkinliğe katılan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, çevre konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılığın önemine vurgu yaptı.

Ülkemizin, Girne ve Karpaz Sahilleri, türleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan, caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının Akdenizdeki yumurtlama alanları arasında yer alıyor.

Anne kaplumbağaların, her yıl Haziran ayından itibaren, ülkemizdeki yumurtlama alanlarına bıraktığı yumurtalardan çıkan yavru kaplumbağalar, Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı başlarında gerçek yaşam alanları olan denize dönüyor.

Yumurtalarından yeni çıkan yaklaşık 120 yavru kaplumbağa dün akşam Alagadi Plajındaki denizden yeni yaşama bırakıldı.

Etkinliğe, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu , bakanık yetkilileri, Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesi, SOS çocuk köyü çocukları , YDÜ iletişim Fakültesi Akademisyen ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Alagadi sahilinde düzenlenen etkinlikte konuşan Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Müdürü Robin Snape, dünyadaki 7 tür deniz kaplumbağasının 2 türünün yumurtlamak için Kuzey Kıbrıs sahillerini seçtiğini belirtti.

Robin Snape, 2003 yılından beri Kuzey Kıbrısta Kaplumbağaları koruma cemiyeti bünyesinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi de verdi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden de, kaplumbağaları korumak için Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti ile “Kaplumbağalar korumamız altında” sloganyla yaklaşık 12 yıldır işbirliği yaptıklarını anlattı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, Kuzey Kıbrıs sahillerinin, türleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 2 tür deniz kaplumbağasının yumurtlama alanları arasında yer aldığını anımsattı.

Bakan Ataoğlu, yavru kaplumbağaların yumurtalarından çıkabilmesi ve sağlıklı bir şekilde denize ulaşabilmesi için çevre ve sahillerin temizliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

İşbirliği içinde, deniz kaplumbağalarını korumak amacıyla , çalıştıklarını ifade eden Ataoğlu, kaplumbağaların yumurtlama alanı olan sahillerin, Cemiyet ve Çevre Koruma Dairesinin gözetimine verildiğini hatırlattı.

Çevre konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılığın artmasının önemine de vurgu yapan Ataoğlu, bu amaçla , eğitim Bakanlığıyla işbirliğinde 9’uncu sınıflardan itibaren çevre desrslerinin müfredata alındığını ve daha küçük snıflar için de tatbik edici eğitimlere yer verildiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar, kumsala geçerek , yavru kaplumbağaları denize bırakmak için günbatımını bekledi.Etkinlikte, yaklaşık 120 yavru kaplumbağa Akdenize bırakıldı.


Benzer Haberler

Büyükkonuk Eko Gün bu pazar

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (30 Nisan 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Bugün sağanak bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber