FeaturedKIBRIS

EastMed Anlaşması onay için Meclis’e gidiyor




Kıbrıs’ın güneyi İsrail, Yunanistan  arasında imzalanan ve bölgedeki doğal  gazın Avrupa’ya taşınmasını öngören EastMed boru hattıyla ilgili anlaşma, onay için Kıbrıs Rum Meclisi’ne gidiyor.

Simerini gazetesi EastMed boru hattı anlaşmasının onaylanması amacıyla Kıbrıs Rum Meclisi’ne gideceğini yazdı.

Anlaşmanın, anayasanın ilgili maddesi gereğince onaylanması gerektiğini yazan gazete, anlaşmaya müdahil olan diğer ülkelerin anlaşmayı zaten onayladığını anımsatırken anlaşmanın artık hükümet  için bağlayıcı olacağını belirtti.

Gazete, anlaşmanın Meclis’te ele alınması sırasında, zaman zaman Türkiye’ye yönelik boru hattına destek verenler göz önünde bulundurulduğu zaman,  buna karşı oy verecek ya da çekimser kalacak partilerin veya milletvekillerin var olup olmayacağının ve de hangi argümanları ortaya koyacaklarının ise ilginç olacağına dikkati çekti.

Gazete, diplomatik bilgilere atıfta bulunarak, koronavirüs krizine rağmen İsrail’in EastMed ile ilgili niyetlerinde herhangi bir değişiklik olmadığını, bununla birlikte Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı mesajların, “koronavirüs nedeniyle ortaya çıkması mümkün olan gecikmeler göz önünde bulundurularak sürecin karar verildiği şekilde ilerleyeceği” yönünde olduğunu belirtti.

Gazete, yine diplomatik kaynakların enerji konusuyla alakalı dile getirilenlere atıfta bulunarak, ay sonunda, pozitif anlamda yeni açıklamaların olacağını, Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde faaliyet gösteren Exxon, ENI ve Total şirketlerinin bölgeden ayrılacaklarına dair bir açıklama yapmadıklarını yazdı.

Exxon şirketinin, başka bölgelerdeki ilgisine, dünyadaki petrol şirketlerini vuran krizin sonucu olarak- petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle-son verdiğini, ancak çalışmalarını yaklaşık bir yıl ertelemekle birlikte  Kıbrıs’ın güneyinde kalacağını yazan gazete, EastMed projesinin  sürdürülebilirliğinin ise incelemelere dayanacağını belirtti.

Gazete, İtalya ile Kıbrıs’ın güneyi arasında diplomatik veya enerji alanında herhangi bir sorununun bulunmadığına da dikkati çekti.

(TAK)






Benzer Haberler

İran ile Rusya arasında teknoloji iş birliği anlaşması imzalandı

AA

İngiltere’de kraliyet tacının cam muhafazasına muhallebili saldırı

AA

Üstel “Amacımız, üreten kesimin ayakta kalması, üretime devam etmesi”

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs’ta yılda 200-250 evsiz

TAK

AB Destekli kompost projesi Lefke’de başladı

TAK

Engelliler Spor Federasyonu Dayanışma Gecesi gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber