FeaturedKIBRIS

Sahil ve denizlerin temizlenmesinde 650 kilo atık toplandı

Kıbrıs’ın güneyinde Mayıs-Temmuz döneminde düzenlenen sahilleri ve denizleri temizlemek için Zero Waste Beach/Plajlarda Sıfır Atık programı çerçevesinde 650 kilo atık toplandı.

Basında yer alan habere göre söz konusu dönemde eş zamanda dört deniz ve 17 sahillin temizlenmesi faaliyetleri yer aldı. Bu yıl ki program Coca-Cola ve Coca-Cola Zero şişelerinden elde edilen gelirlerle güçlendirildi. Özellikle Coca-Cola bu yaz sahil ve denizlerin temizliği için vintage cam şişelerin satış gelirlerinden elde ettiği net gelirlerin %15’ni “Zero Waste Beach/Plajlarda Sıfır Atık” programının güçlendirilmesi için kullandı.

Program ΑΚΤİ Araştırma ve İnceleme Merkezi, Coca-Cola/Lanitis Kardeşler, Coca-Cola Vafkı tarafından desteklendi. Programa destek Coca-Cola’nın “Atıksız Bir Dünya” programı çerçevesinde yer alıyor.

Bu yılki temizleme kampanyasına 420 gönüllü çocuk ve yetişkin katıldı ve toplam 650 kilo 18 bin parça atık toplandı.

Atıkların %60’ı sigara izmaritleri, %24’ü plastik, %7’si kâğıt, %3 metal, %3 karışık atıklardan, %1 sağlık ve tıbbi atıklar ve %1’i cam elyafı şişeler oluşturdu. Atıkların kayıtları ve kaynaklara göre ayrımları Uluslararası Ocean Conservancy Protokolü temelinde yapıldı.

Tüm veriler, gelecekteki veriler ve araştırmalar için bir temel oluşturma maksadıyla Uluslararası Ocean Conservancy Örgütünün veriler tabanına aktarıldı. Sahil ve denizleri temizleme kampanyası eylül ayında devam edecek. AKTİ ve Lanitis Kardeşler / Coca-Cola’nın bu yılki çabaları Sorumlu Kıyı İş ağının uzantısı 200 şirketle yapıldı. Bunlardan 130’u programın ilk kez uygulandığı geçen yıl katıldı.

Lanitis Kardeşler İletişim ve Halkla İlişkiler Müdürü Kalia Patça Program çerçevesinde kaydedilen sonuçlardan ve özellikle de sahil işletmelerinin Kıyı Geliştirici İşletmeleri Ağına katılım için gösterdikleri ilgiden duyduğu memnuniyet ve onuru dile getirdi.

“Lanitis Kardeşler, olumlu izler bırakan ve aynı anda yerel toplumları güçlendiren özlü girişimleri ve eylemleri desteklemeyi seçiyor. Amacımız dünya çapında bir sorun olan bu konunun göğüslenmesi çabası içinde mümkün olduğunca daha fazla vatandaşı bilinçlendirmek ve harekete geçirmektir.

AKTİ Araştırma ve İnceleme Merkezi Yönetim Kurulu başkanı Ksenia Loizidou, sonbaharda Kıbrıs’ın diğer sahil bölgelerinde altı deniz temizleme faaliyetinin yer alacağını açıkladı.

Haziran ayında Larnaka’daki Mackenzie resifinde, Baf’ta Mulia resifinde, Protora’da Green Bay (balık sığınağı) ve Limasol’da Dasoudi bölgesinde eş zamanlı dört temizleme eylemi gerçekleştirildi. “Temizleme eylemlerine katılan ve çabalarımıza destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Ne kadar çok bilinçli ve duyarlı vatandaş olursa denize giden atıklar da o kadar az olacaktır”.

Basın açıklamasında “Zero Waste Beach”in beş temel sütuna dayandığı belirtilmektedir:

Kıbrıs’ın sahil ve deniz bölgelerine giden atıkların azaltılması, Sahil işletmeleri, yerel yönetimler ve geniş toplum tarafından yenilikçi ve sürdürülebilir pratiklerin ilerletilmesi, Sahil işletmeleri, okullar, gönüllüler ve Lanitis Kardeşler personellerinin katılımıyla her yıl temizleme kampanyaları oluşturulması, Sahil işletmeleri tarafından çıkarılan geri dönüşüm atıklarının belirlenerek kaydedilmesi, Deniz kirliliği konusunda halkın bilinçlendirilmesi.

(KHA/CNA)



Benzer Haberler

Türkiye Süper Lig’de şampiyonluk yarışı son iki haftaya kaldı

NTV

İsrail hapishanelerinde Anneler Günü: “Kadınlar işkence görüyor”

NTV

Yedikonuk’a 70 metrelik beton bariyer yapımı tamamlandı

TAK

ABD’de, domuz böbreği nakledilen ilk hasta hayatını kaybetti

AA

Şiddetli yağışlar Gazimağusa’da etkili oldu

TAK

Offroad şampiyonası Altındağlı anı yarışı ile başladı

Voice Kıbrıs Haber