Türkiye

Uğur Mumcu’nun ölümünün 26. yılı

Araştırmacı-gazeteciliği yaşam biçimine dönüştürmüş, “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.” ilkesini kendine düstur edinmiş, aydınlanma devrimini özümsemiş, ödünsüz bir devrimci olan gazeteci Uğur Mumcu kimdir?

Uğur Mumcu’nun hayat hikayesi, 22 Ağustos 1942 tarihinde, Türkiye, Kırşehir’de, dört kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya gelmesiyle başlar. Annesi Nadire Hanım, babası Tapu Kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey’dir.

 

İlk ve orta okulları Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi’nde okuyan Uğur Mumcu çok aktif bir öğrenciydi. 1961’de başladığı üniversite öğrenimini avukat olmak üzere başladığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 1965 yılında tamamladı.

Henüz öğrenciyken 26 Ağustos 1962’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Türk Sosyalizmi” başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülü’nü aldı. 1963’te fakültede öğrenci derneği başkanı seçildi.

İlk olarak günlük gazete Yeni Ortam‘da çalışmaya başladı. Asistan olduğu günlerde haftalık dergilerde, günlük gazetelerde yazılarını yazmaya devam etti. 1975’ten itibaren Cumhuriyet’te “Gözlem” başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı zamanda Anka Ajansı’nda çalışmaktaydı. 1975’te Mart dönemini sergilediği makalelerinden oluşan Suçlular ve Güçlüler adlı kitabını yayınladı.

1977 yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. “Gözlem” başlıklı köşesinde 1991 yılının Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. 1977’de Sakıncalı Piyade ve Bir Pulsuz Dilekçe kitapları yayımlandı.

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te Ankara’da Karlı Sokaktaki evinin önünde, arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonuc yaşamını yitirdi. Suikaste kurban gitmeden önce polis-mafya-siyaset ağının derin boyutlarını araştırmaktaydı.

(Listelist.com)

 

 



Benzer Haberler

İzmir açıklarında art arda iki deprem

NTV

Fidan “Türkiye ve Yunanistan arasında gerginliği azaltıcı bir mekanizmanın çalışıyor olması önemli”

AA

İstanbul Havalimanı’nda bebek arabasında 73 kilo altın ele geçirildi

AA

Ayten Gökçer hayatını kaybetti

NTV

Erdoğan “Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması mühimdir”

AA

Miçotakis “Türkiye’yle aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı olumlu şekilde gelişiyor”

AA