KIBRIS

Hastaneler hekimsiz kalamaz!

TIP-İŞ Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli, hekimlerle ilgili cuma günü yayımlanan tüzükle ilgili olarak, “Hekimlere özel hasta bakma haklarını kullandırmak için gerekli alt yapı ve düzenlemeler yapılmadan çıkarıldı. Söz konusu tüzük hekimlerin emeğini sömüren, mesai saatinden sonra hekimleri düşük ücretlere çalıştırmanın zeminini hazırlayan bir uygulamadır” dedi.

İşte Usar’ın açıklaması;

Günübirlik sözüm ona çözümlerle sağlıkta yaşanan sorunları çözemezsiniz.

Gelen geçen hükümetlerin sağlık hizmetlerinin sunumunda yaşanan sorunları çözmek için gerekli olan yasal düzenlemeleri ve alt yapı yapı yatırımlarını yapmayarak bugün kamu hastanelerini hekimsiz kalma riski ile karşı karşıya bırakmıştır.

2017 yılının ilk yarısında kamu hastanelerinden ayrılan hekim sayısı 14’e yükselmiştir. Temmuz ayı bilançosu 1 Gastroenteroloji Uzmanı (kamu hastanelerindeki tek gastroeneteroloji uzmanı, bu branştaki hizmetler durmuştur), 1 Kulak Burun Boğaz Uzmanı (Klinik Şefi), 1 Üroloji Uzmanı, 1 Genel Cerrahi Uzmanı,  1 Çocuk Diş Hekimi Uzmanı (kamu hastanelerindeki tek çocuk diş hekimi uzmanı, bu branştaki hizmetler durmuştur) toplam 5 hekim hastalarına hastanede hizmet veremeyecektir.

Sendikamız yıllardır kamu hastanelerinin güçlü olabilmesi için mücadele etmiş ve tam gün sağlık hizmeti verilebilmesinin koşullarını idareye defalarca bildirmiştir. Kamu hastanelerinin güçlenmesi , hastanelerin hekimsiz kalmaması, tam gün sağlık hizmeti verilebilmesi için gerekli olan koşullar;

  1. Hastane alt yapılarının güçlendirilmesi, eksik teçhizatın tamamlanması

Bu konuda idare gereğini yapmadı.  Hastaneler dökülüyor, eksiklikler had safhada, güvenli sağlık hizmeti verilebilmesi mümkün değil

  1. Hekimlerin kamu hastanelerinde hizmet vermeye devam edebilmeleri için özlük haklarının iyileştirilmesi

Bu konuda idare gereğini yapmadı.  Sadece 47/2010 sayılı “Göç Yasası” mağduru hekimlerin özlük haklarında bir miktar iyileştirme yaparken 2008-2011 arası göreve başlayanlar başta olmak üzere geriye kalan tüm hekimlerin kazanılmış haklarını budadı. Gerçek ve eşit bir özlük hakkı iyileştirilmesi yapılmadı.

  1. Hekim istihdamlarının artan nüfusa, ihtiyaca ve kayıplara göre artırılarak yapılması

Teşkilat Yasası’nda boş kadrolar durduğu halde idare hekim istihdamlarını yetersiz ve oldukça yavaş yaptı. Hekim eksikliği her geçen gün yurttaşların sağlığını tehlikeye atmaya devam etmektedir.

  1. Döner Sermaye ve Genel Sağlık Sigortası Yasaları’nın hayata geçmesi

Söz konusu yasaların ne zaman hayata geçeceği belirsizliğini korumaktadır. Verilen tarihler yaklaştıkça idare yeni tarihlerle yasaların yürürlüğe girme zamanını ertelemektedir.

  1. Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 40. maddesi uyarınca hekimlere verilen özel hasta bakma hakkının kullanılması

İdare hekimlere özel hasta bakma haklarını kullandırmak için gerekli alt yapı ve düzenlemeleri yapmadan bir tüzük geçirdi. Söz konusu tüzük hekimlerin emeğini sömüren, mesai saatinden sonra hekimleri düşük ücretlere çalıştırmanın zeminini hazırlayan bir uygulamadır. Henüz uygulamaya girmeyen Döner Sermaye Yasası sanki varmış gibi hekimlerin emeklerini hekimlik onuruna yakışmayacak şekilde ucuzlaştıran bir uygulamanın ötesinde değildir.

Bütün bu gerçeklerin ışığında Sendikamız üyeleri ile beraber kitle toplantıları yapmış ve eylemlilik kararının sürdürülmesi, daha da artırılması yönünde karar almıştır. İdareyi hekim emeğine saygılı olmaya, hastaların hekimsiz kalmaması için tedbir almaya davet ederiz.

İdarenin hedefi kamu sağlık hizmetlerini zayıflatarak sağlığı özelleştirmektir. Yurttaşların sağlık hakkını gasp etmek ve hastaları kendi kaderlerine terk etmektir.

Hastaneler hekimsiz kalamaz.

 

Dr Sıla Usar

(Başkan)


Benzer Haberler

Sigara denetimleri başladı!

Voice Kıbrıs Haber

‘Bu süreçte biraz sıkıntı çekeceğiz ama sorunlar giderilmiş olacak’

Voice Kıbrıs Haber

Güney’den gümrüksüz araç getiren kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Saner “GKK, iki egemen eşit devlet temelindeki çözüm yolunda ilerlerken en büyük güvencemizdir”

Voice Kıbrıs Haber

Limasollular deniz kirliliği konusunda şikayetçi

Voice Kıbrıs Haber

YDÜ Hastanesi’nden Eroğlu’nun hayatını kaybettiğine dair asılsız iddialara yönelik açıklama

Voice Kıbrıs Haber