Ebru ÇorbacıFeaturedYazarlar

Tartışmak kavga etmek değildir

tartışmak

İlişkilerde karşılıklı oluşan çatışmaları çözmenin etkili yöntemlerinden bir tanesi yapıcı bir şekilde tartışmaktır. Tartışmanın sözlük anlamı bile korkutucudur aslında. Genel olarak sözlük anlamına göre tartışmak belli bir konuda, karşılıklı olarak, bireylerin karşıt görüşlerini öne sürüp bu görüşleri savunduğu durum şeklinde açıklanmaktadır. Bazı sözlükler ise tartışmayı ağız kavgası şeklinde açıklamaktadır. Kavga etmek ve tartışmak sözlük anlamlarına göre iç içe girse bile aslında tartışmak ve kavga etmek ayni şey değildir. Tartışmak ilişki içindeki bireylerin birbirlerini hakkında fikir sahibi olmalarına, isteklerinin, istemediklerinin daha iyi farkına varabilmelerine, kendilerini daha kolay anlatabilmelerine olanak sağlar. Yapıcı bir şekilde tartışmak ilişkide bireyin, konu veya olaylar hakkındaki düşünce, korku, kaygı gibi olumsuz duygularını birbirleri ile paylaşmaları için fırsattır.

Tartışmadan Kaçmak

Karşınızdaki kişi ile ilişki durumunuz ne olursa olsun (aile içi ilişki, özel ilişkiler ) fikir ayrılıklarınızı paylaşmamak o konu ile ilgili farklılık kazanmaktan, yüzleşmekten kaçmaktır. Bireyin ilişkilerinde var olan fikir ayrılıkları veya sorunları görmezden gelmesi bireye çözümlenmemiş öfke problemleri yaratmaya başlar. Genelde ilişkilerdeki fikir ayrılıklarını tartışmadan yok saymak bireyin hayatındaki kişi ile iletişimi koparmasına neden olur. Unutulmaması gereken en önemli şey hiçbir şey yokmuş gibi davranmanın sorunları halletmediği gibi karşınızdaki bireyi üzme ihtimalinin yüksek olduğudur. Aslında tartışmadan kaçarak karşınızdaki bireyin sizden uzaklaşmasına izin vermektesiniz. Yapıcı bir tartışma için yapılması gereken en önemli adımlardan bir tanesi konuya açık bir şekilde yaklaşmaktır. Tartışma esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli duygu öfkedir.

Öfkeyi Bastırmak Yerine Kontrol Etmek

Öfke her canlının bir tehdit altında kaldığını hissettiğinde gösterdiği doğal bir tepkidir. Öfke duygusu sayesinde kişi kendini karşısındakine savunur veya onunla savaşma gücünü bulur. Bu yüzden öfke sağlıklı ve her bireyin yaşamak için ihtiyaç duyduğu bir duygudur. Öfkeyi bastırmak ya da sağlıksız yöntemlerle dışa vurmak, bireyi öfkelendiren kişiyi ya da durumu değiştirmez. Öfke kontrol edilmezse yaşanılan ilişki tipi her ne olursa olsun zedelenir. Bu durum kızgınlığın bireye ve çevrede olan yıkıcı ve yıpratıcı etkisini artırır. Öfkesini kontrol edebilen birey kendini öfkelendiren kişiyi ya da durumu değiştirebilir. Öfke kontrolü her zaman iletişimi daha sağlıklı hale getirmektedir

 

İlişkiyi Olumlu Etkileyecek Bir Tartışma Nasıl Olabilir?

  • Tartışma yapılacak zamana önem gösterin. Özellikle ikili ilişkilerde yatmadan önce veya herhangi bir yere çıkmadan önce tartışmaya başlamayın.
  • Tartışacağınız kişi kim ise onunla yalnız tartışın. Başkalarının önünde tartışmak iki taraf için tartışmayı yıpratıcı bir hale getirir.
  • Tartışmayı kavgaya döndürüyor ve yıpranıyorsanız birinin fikrine ihtiyaç duyuyorsanız profesyonel destek almaktan çekinmeyin.
  • Tartışma sonrasında her iki bireyin de toparlanmak için zamana ihtiyacı olabileceğini unutmayın.
  • Tartışma konusunu hafife almayın ve konuyu küçümsemeyin.
  • Tartışırken karşınızdaki kişiye saldırmaktan uzak durun.
  • İkili ilişkilerde tartışma içerisinde ayrılmak ilişkiyi bitirmekle ilgili tehditlerden uzak durun
  • Tartışırken karşınızdaki kişinin karakterini değil davranışlarını eleştirin
  • Duygularınızı saklamaya çalışmayın
  • İyi bir dinleyici olun karşınızdakini gerçekten dinleyin. Cevap vermek için dinlemeyin.
  • Tartışmayı kimsenin birbirini dinlemediği, bağırma, saygısız davranışların bulunduğu, bir yarış haline getirmeyiniz.
  • Tartışma içerisinde çok sinirlendiğinizi hissettiğinizde en az yarım saatlik bir mola verin. Sakinleşince konuyu tekrar daha sağlıklı bir şekilde konuşabilirsiniz.
  • Kendi hatalarınızı kabul etmekten çekinmeyin. Bu davranış karşı tarafın size karşı daha az savunucu bir tutum sahibi olmasını sağlayacaktır.
  • Tartışmanın ilerlemesinden korkup özür dileyerek karşı tarafın fikrini kabul etmeden etmiş gibi görünmeyin. Yapmadığınız veya fikir ayrılığınız bulunan bir şeyin sorumluluğunu kabul
  • Bazı konular birkaç kez konuşulmalıdır bunu kabulleniniz. Bu yüzden bazı tartışmalar tekrar tekrar yapılabilir. İlişki içerisinde var olan fikir ayrılıklarına, farklı düşünce tarzlarına, en önemlisi ilişkinize gerekli sabrı gösteriniz.

 

Uzm.Klink+Adli Psk. Ebru ÇORBACI


Benzer Haberler

Döviz piyasalarında son durum

Voice Kıbrıs Haber

ABD denizaltısı Pasifik’te bilinmeyen bir cisme çarptı

İyigün “Hükümetin mevzuatı güncellemesi gerek”

3 bin 600 kilometre pedal çeviren Ceyhun Uzun ve Ryan Mckinlay alkışlar ve çiçeklerle karşılandı

TAK

Pilli, vakalara ilişkin detayları açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

18 yaşında 4 genç, hırsızlıktan tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber