DÜNYA

25 yıl ev işi yapan kadın, boşandığı kocasından 200 bin euro tazminat kazandı

İspanya’da boşanan bir kişinin, 25 yıllık evlilik boyunca ev işleri yapan eşine asgari ücret üzerinden 200 bin euro (yaklaşık 4 milyon lira) ödemesine karar verildi.

Mahkemenin karar belgesinde Haziran 1995 ile Aralık 2020 arasındaki sürede çalışmayan Ivana Moral’ın yıllık olarak ne kazanacağının bir dökümü yapıldı ve “Kendisini esasen evde çalışmaya, yani ev ve aile ile ilgilenmeye ve bunun gerektirdiği her şeyi yapmaya adamıştır” denildi.

Buna göre kocanın evlilikleri boyunca yıllık asgari ücret üzerinden hesaplanarak eşine 204.624,86 euro ödemesine hükmedildiği belirtildi.

İki kızı olan çiftin evlilikleri, tarafların kendi mal varlıkları ve borçlarından sorumlu olduğu mal ayrılığı rejimiyle yönetiliyordu. Bu rejim bir eşin yıllarca süren birliktelikten elde ettiği servet üzerinde diğer eşin söz hakkı olmaması anlamına geliyor.

“Kocam çalışmamı istemedi”

Bir İspanyol radyosunda durumunu anlatan Ivana Moral, boşandığı kocasının ev dışında “çalışmasını istemediğini” ve evlendiğinden beri kendini ev işlerine adadığını belirtti.

Moral ifadesinde “Beni evde belirli bir role sahip olmaya zorladı. Çok fazla hareket edemeyeceğim bir sınırda bıraktı” diyerek ekonomik olarak tamamen kocasına bağımlı olduğunu vurguladı.

Bu durumun psikolojisini de etkilediğini aktaran Moral “Geri çekilmiş, tüm kapasitesi azalmış ve sınırlanmış olduğumu hissettim. Kendimi tehdit altında, değersiz ve özgüvenimi kaybetmiş hissetmeme neden oldu. Kendimi çok yalıtılmış hissettim” diye duygularını anlattı.

Mal paylaşımı gereği yalnızca birlikte oturdukları evin yarısını alma hakkına sahip olduğunu belirten Moral verilen hükmün kendisini “çok mutlu” ettiğini çünkü eşinin bunu “fazlasıyla hak ettiğini” söyledi.

Mahkeme ayrıca kocanın biri reşit, diğeri 18 yaşından küçük kızları için aylık çocuk bakım parası ödemesine karar verildi.


Benzer Haberler

Soyal Medya üzerinden hakarete 360 Euro ceza

ABD’de ’51. bölge baskını’ başladı

Voice Kıbrıs Haber

Kredi kartı boyutunda telefon

150 saatlik süre bugün doluyor

Suudi Arabistan’dan devrim niteliğinde karar!

Ünlü oyuncu hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber