Uncategorised

Ο Χριστοδουλίδης προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις

Σημαντικό προβάδισμα έναντι όλων των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στο Νότο διατηρεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις. Ο Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη τον περασμένο Ιανουάριο μετά από πιέσεις του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ και σημερινού αντιπάλου του για την Προεδρία στο Νότο, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατέβηκε τελικά ως ανεξάρτητος υποψήφιος, παραμένοντας ταυτόχρονα ως μέλος του ΔΗΣΥ.

Παρά τις κατηγορίες για αποστασία από την ηγεσία του ΔΗΣΥ και τις έντονες φήμες ότι το κόμμα θα προχωρήσει στη διαγραφή του την περασμένη εβδομάδα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε τελικά ότι το κόμμα δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια κατά του Χριστοδουλίδη.

Ο τελευταίος έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ εξετάζεται και υποστήριξη πολύ πιθανό από το Δημοκρατικό Κόμμα (DIPA) του πρώην Προέδρου της Ελληνοκυπριακής Βουλής, Μάριου Καρογιάν.

Στους υποστηρικτές του Χριστοδουλίδη συγκαταλέγεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τον Χριστοδουλίδη να διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τον ανώτατο κλήρο και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ να δηλώνει πρόσφατα ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι «ο πρώτος πολιτικός μετά τον Μακάριο που έχει λαϊκή βάση».

Οι αντίπαλοι του Χριστοδουλίδη του καταλογίζουν αδιαλλαξία για το Κυπριακό, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει. Εξακολουθεί να είναι ξεκάθαρα υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, κάτι στο οποίο όμως δεν τονίζει και πολύ μετά την υποστήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΚ, έχει επίσημη θέση απορρίπτοντας τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Ένας άλλος παράγοντας που απασχολεί πολλούς είναι ότι η δυναμική σύζυγος του Χριστοδουλίδη, Φίλιππα Χριστοδουλίδη – Καρσέρα, υψηλόβαθμη διπλωμάτη και πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που υπηρέτησε επίσης στο Διπλωματικό Γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο και η οποία είναι γνωστή για τη σκληρή της γραμμή στο Κυπριακό, θα ασκήσει επιρροή και στον Νίκο Χριστοδουλίδη εάν εκλεγεί.

Πολλοί πιστεύουν ότι η δημοτικότητα του Χριστοδουλίδη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα πολύ μέτριο προφίλ που έχει καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια από τότε που ο πρώην καθηγητής πανεπιστημίου και διπλωμάτης υπηρέτησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν στο 36-38% με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον πρόεδρο του κόμματός του, μόλις στο 14-16%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΔΗΣΥ είναι πρακτικά διχασμένος με τους μισούς να υποστηρίζουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τους υπόλοιπους τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην τρίτη θέση με μικρή διαφορά βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος, πρώην διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς επίσης επί Αναστασιάδη, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Μαυρογιάννης, ο οποίος δηλώνει επίσης υποστηρικτής λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, είχε φέρει πρόσφατα το ΑΚΕΛ σε πολύ δύσκολη θέση όταν λίγες μέρες μετά την εξασφάλιση της στήριξής του από την Αριστερά είπε ότι κατά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα «πολέμησε περισσότερο από κανέναν» για μηδενικές τουρκικές εγγυήσεις και μηδέν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο μετά τη λύση.

Ο φόβος των υποστηρικτών της λύσης στον Νότο είναι ότι με τις εκλογές που διεξάγονται μεταξύ του σημερινού αρχηγού του κόμματος του Αναστασιάδη, του πρώην υπουργού Εξωτερικών και του πρώην διαπραγματευτή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, κανένας από τους κύριους υποψηφίους δεν υποστηρίζει πραγματικά μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας παρά τα όσα ισχυρίζονται δημόσια.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών έχει οριστεί για τις 5 Φεβρουαρίου 2023.


Benzer Haberler

Doğukan Hüryaşar’ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor

Voice Kıbrıs Haber

15 yaşındaki genç, rahatsızlanarak yaşamını yitirdi

Voice Kıbrıs Haber

Çin’de yapay zekalı robot spiker…

Voice Kıbrıs Haber

SON DAKİKA… Cumhuriyet Gazetesi’ne operasyon

Küresel ticaret savaşı kızışıyor!

Voice Kıbrıs Haber

MEB polemiği RİK üzerinden kavgaya dönüştü