VOI Özel Haber

“Θα επιμείνουμε για να συνεχιστεί η  διαπραγμάτευση από εκεί που έχει μείνει“

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης  μίλησε στην Voice Of The Island. Ο κ. Μαυρογιάννης  απαντώντας τις ερώτησης της ιστοσελίδας μας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα δικαιώματα των Τ/κ.

Hatice KERLO

Πρώτα από όλα εμείς θέλουμε οι Τ/κ συμπολίτες μας να τυγχάνουν χρησμού από το κράτος ως κανονική πολίτες, εκεί και οπού γίνεται. Υπάρχουν πράγματα που έχουν μια εδαφική διάσταση που δεν μπορείς, αλλά τα υπόλοιπα μπορείς. Θέλουμε να έχουν Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη σχέση τους με την διοίκηση, την σχέση τους με το κράτος.  Για αυτό το θέμα σκοπεύομε να κάνουμε μια ιδική υπηρεσία που θα είναι ο σύνδεσμος αναμεσά στους Τ/κ και όλους τις υπηρεσίες του κράτους, όπως κάτι αντίστοιχο με αυτό που λέγεται Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Κέντρο Εξυπηρέτησης των Τ/κ.

Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο που θέλουμε να κάνουμε είναι ότι, όσο γίνετε σε συνεργασία σε όλους τους τομείς, δηλαδή αυτά που γίνονται σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, να τα επεκτείνουμε όσο παραπάνω γίνεται, ούτε ώστε να υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανάμεσα στους δυο κοινότητες  για να δουλεύουν  μαζί και να δημιουργούν μαζί σε όλους τους τομείς.

Ο τρίτος στόχος είναι εξίσου σημαντικό. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κερδίσουμε ξανά την πλειοψηφία των Τ/κ υπέρ της λύσης και της επανένωσης. Να έχουμε μια αντίστοιχη κατάσταση με αυτή που ήταν μετά την εκλογή του κ. Ακιντζί το 2015  οπού και εκπροσωπούσε την πλειοψηφική αντίληψη των Τ/κ.

Οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε όλα τα δημόσια αξιώματα και στη δημόσια υπηρεσία και σε όλα τα άλλα. Πρέπει και είναι πάρα πολύ καλή ιδέα, σιγά σιγά να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να επανέλθουν για να συμμετέχουν στους θεσμούς του κράτους, έστω και χωρίς να εφαρμόζουμε πλήρως τις συνταγματικές διατάξεις για τα ποσοστά τους, διότι τα ποσοστά αυτά δεν υπάρχουν. Έχουμε για παράδειγμα 2, 3 Τουρκοκύπριους που εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ περισσότερους.

Ερωτηθείς εάν θα έπαιρνε την πρωτοβουλία ο κ. Μαυρογιάννης για το ζήτημα για τις υπηκοότητες για τα παιδιά των μεικτών γάμων, απάντησε θετικά

Το να λεμέ ότι οποίος δηποτε που προέρχεται από μεικτών γάμων  είναι έποικος για μένα είναι λίγο υπερβολικό και άδικο.  Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να βρούμε τρόπον να τα αντιμετωπίσουμε. Διότι δεν είναι αλήθεια ότι όλοι είναι έποικοί και δεν είναι αλήθεια ότι μπορούμε να τους σπρώχνουμε πάρα πολύ μακριά. Πρέπει, όπως είπα, να βρούμε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Βεβαίως, πρέπει να βρούμε τρόπο με  απόλυτη καθαρότητα στο ότι να διακρίνουμε τις περιπτώσεις εκείνες που είναι καθαρά έποικοι, οπού και εκεί χρειάζεται μια άλλη πολιτική μεταχείριση. Για παράδειγμα, μια νεαρή Τ/κ πηγαίνει στην Τουρκία για να σπουδάσει και βρίσκει ένα πολύ όμορφο νεαρό τούρκο και τον παντρεύεται και κάνουν παιδιά και έρχονται στην Κύπρο. Τότε ναι, η Τουρκοκύπρια αφού είναι  Κύπρια είναι και μια χαρά μητρογονίας Κύπριοι τα παιδιά της.   Τότε τα παιδιά της μπορούν να εγγράφουν.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Διότι υποτίθεται ότι υπάρχουν δυο αντιμαχόμενα νομοθετήματα. Είναι η εκ μητρογονίας Κύπριοι που δικαιούνται τα παιδιά των Τ/κ γυναικών να εγγράφουν ως Κύπριοι πολίτες, και ο λόγως είναι ότι ο νομός άλλαξε τα τελευταία 20 χρόνια, πλέων δεν είναι μόνο πατρογονίας.

Ο κ. Μαυρογιάννης κάνοντας αναφορά για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι επιμένουν και θα επιμείνουν στην ανάγκη να συνεχιστεί η  διαπραγμάτευση από εκεί που έχει μείνει.

Φέραμε το Κυπριακό το 2017 μια τρίχα πριν από τη λύση και είναι κρίμα να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε φτάσει τόσο κοντά, και τα ζητήματα που είχαν παραμείνει για να λυθούν, ναι μεν ήταν σοβαρά αλλά ήταν λίγα. Στα πιο βασικά είχαμε φτάσει πολύ κοντά.

Γι` αυτό θα επιμείνουμε στην ανάγκη να ξαναβρούμε την βάση για τη διαπραγμάτευση, όπως είχε συμφωνηθεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συγκλίσεις και  τα σημεία του Γενικού Γραμματέα, για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις.

Σίγουρα κακώς τερματιστήκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανα. Διότι, νομίζω κανένας μας σήμερα δεν μπορεί να πει ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, και έπρεπε να τα είχαμε εξαντλήσει. Όντως το τελευταίο βράδυ 2 από τα 6 σημεία του Γενικού Γραμματέα δεν είχαν γίνει πλήρως αποδεχτά από τον κ. Τσαβούσογλου, όπως η κατάργηση των εγγυήσεων και εν τέλη αποχώριση των στρατευμάτων, αλλά ήταν μια συζήτηση που ξεκινούσε, δεν υπήρχε λόγος να σταματήσει. Αυτό ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι` αυτό, δεν αντιληφθήκαμε ίσως την ιστορικότητα των στιγμών και θεωρούσαμε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να συνεχιστεί η προσπάθεια και πιστεύω ότι είχαμε περιθώρια να πετύχουμε την λύση.

Δεν πρόκειται ποτέ να είναι δεκτό τα 2 κράτη. Για εμάς ο μονός τρόπος λύσης είναι αυτά που είναι σύμφωνα με συμφωνημένες παραμέτρους, -διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα-, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Και ειλικρινά πιστεύω ότι, αν αυτή η λύση έχει τις σωστές προδιαγραφές, όπως ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, βασικές ελευθέριες, διακίνηση εγκατάσταση ιδιοκτησίας, εφαρμογή των ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, των αγαθών υπηρεσιών κεφαλαίου, τότε αυτή λύση όχι μόνο θα ήταν για μένα καλή είναι και η μόνη εφικτή. Βεβαίως παραμένουν να λύσουμε τα ζητήματα που είναι σοβαρά. Όπως  το θέμα των περιουσιακών, των εκτοπισμένων, το θέμα του  δικαιώματος της επιστροφής, και όλα αυτά τα οποία, ναι, μπορούν να λυθούν.

Σίγουρα τα τελευταία νέα τετελεσμένα είναι απαράδεκτα, αλλά ο τρόπος για να τα σταματήσουμε είναι κυρίως η λύση και δεύτερο διασπορά. Αυτά μπορούν να γίνουν είτε με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είτε με  κάποιες αποφάσεις που θα προστατέψουν την κατάσταση του εδάφους για την λύση. Δηλαδή, για παράδειγμα, αν εφαρμοζόταν το ψήφισμα 789, ουτοσώστε η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου να τεθεί κάτω από την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ, τότε με αυτό το τρόπο θα μπορείς να την προστατέψεις και θα την διαφυλάσσεις για την λύση. Δεν μπορεί να ύπαρξή λύση χωρίς την Αμμόχωστο.

Ο κύριος Μαυρογιάννης σχολιάζοντας τις προτάσεις του κ. Αναστασιάδη για τα ΜΟΕ, σημείωσε ότι, ναι μεν ήταν μια εξαιρετική βάση  για συζήτηση, ωστόσο υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν συμφωνούσε μαζί του.

Με αυτές τις προτάσεις του ο κ. Αναστασιάδης για τα ΜΟΕ, δεν ζήτησε από την Τουρκική πλευρά κάτι σαν take it or live it. Στην ουσία ένα πράγμα έχει ζητηθεί, ελατέ να τα συζητήσουμε. Να συζητήσουμε, γιατί σιγουρά σε κάποια ζητήματα το θέμα μπορεί να πάει πάνω κάτω, μέχρι που να βρεις μια κατάσταση που να είναι αμοιβαία αποδεχτή, και από την οποία θα ωφελούνται όλοι.

Αυτό το οποίο εγώ νομίζω, και αν ήταν να ασκήσω κριτική του κ. Αναστασιάδη, ήταν οι κλυδωνισμοί του σε σχέση με την ιδέα των 2 κρατών. Δεν έπρεπε ποτέ να κάνει τέτοιες κουβέντες ούτε ιδιωτικά, ούτε με τίποτα. Ευτυχώς, ουδέποτε βεβαίως έβαλε στο τραπέζι αυτά τα ζητήματα. Αλλά όταν ακούει ο άλλος ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι χάνεις την αξιοπιστία σου.

Ερωτηθείς εάν νομίζει ότι η περίοδος αυτή είναι χειρότερη για κάποιο να είναι υποψήφιος ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι για αυτό τον λόγω είναι υποψήφιος.

Ναι, είναι η χειρότερή περίοδος για να είναι κάποιος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά ναι, εγώ για αυτό είμαι εδώ. Νιώθω ότι έχω χρέος για τον τόπο μου. Θα κάνω ότι μπορώ, δεν είμαι ούτε σωτήρας, ούτε έχω μαγικές συνταγές, αλλά πιστεύω ότι έχω χρέος να προσπαθήσω.

Το μήνυμά μου ξεκάθαρο. Όλοι πρέπει να ελπίζουν και να πιστεύουν ότι αυτός ο τόπος μπορεί να επανενωθεί. Να επανενωθεί με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο και όλοι κύπριοι μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια και ευημερία σε αυτόν τον τόπο.

Voice Of The Island-2022


Benzer Haberler

Marinos Kleanthous: Kıbrıs’ta barış için ağacı değil ormanı görelim

Voice Kıbrıs Haber

İki kişiden biri

A Man’s Gift of Life (English Version)

“Dikenli tellere ve bölünmenin derinleşmesine hayır”

Voice Kıbrıs Haber

Bakire Meryem ve Taşkent (Sychari)

Selanik’te ziyaret edilmesi gereken bir yer

Voice Kıbrıs Haber