Uncategorised

Η απειλή αφανισμού της Τ/κ κοινότητας

Απαντώντας τις ερωτήσεις της Voice Of The Island ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, για το πως πρέπει να βλέπουμε αυτά τα προβλήματα για να μπορούμε να τα λύσουμε.
Της Hatice KERLO
Voice Of The Island

Τα παιδιά των μεικτών γάμων…
Δεν θεωρούνται, ούτε Κύπριοι ούτε Ευρωπαίοι. Η γνώμη μου είναι πάρα πολύ απλή, είναι να ακολουθήσουμε τους κανόνες των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν είναι εμείς που θα εφεύρουμε την ισότητα. Δεν είναι εμείς που θα εφεύρουμε την μη διάκριση. Τα πράγματα για μένα είναι τόσο καθαρά. Μπορείς να γίνεις Κύπριος, είτε από την μητέρα σου, είτε από τον πατέρα σου, ανεξαρτήτως του ποιον παντρεύτηκε, ο ένας ή ο άλλος. Το σημαντικό είναι ότι, η Κυπριακή υπηκοότητα περνά, είτε από τον ένα γονιό, είτε από τον άλλο.
Τώρα για διάφορους πολιτικούς λόγους η Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργεί προσκόμματα στο να δοθεί η υπηκοότητα σε μεικτούς γάμους. Αυτό είναι θέμα χρόνου να περάσει από τα δικαστήρια. Να καταρριφθεί και εάν δεν καταρριφθεί στα Κυπριακά Δικαστήρια μπορεί να προχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οπού σίγουρα θα γίνει. Το πρόβλημα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή γνωρίζει για τις καθυστερήσεις των δικαστηρίων, παίζει αυτό το παιχνίδι σαν μια πολιτική σκοπιμότητα. Εγώ τις πολιτικές σκοπιμότητες δεν τις βάζω πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είτε θα έχουμε ένα κράτος δίκαιου, ένα τίμιο κράτος, είτε δεν θα το έχουμε. Είτε θα εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε δεν θα τα εφαρμόζουμε. Και πρέπει να αποφασίσουμε.
Αυτή η προσέγγιση είναι τεράστιας σημασίας για οποιονδήποτε Κύπριο και τα παιδιά του. Τα παιδιά θα έχουν το πλεονέκτημα της υπηκοότητας, το πλεονέκτημα της διαμονής, το πλεονέκτημα των ωφελημάτων που παίρνουν ως ΓΕΣΥ, και το πλεονέκτημα να είναι Ευρωπαίοι πολίτες και να σπουδάσουν στην Ευρώπη όπως γίνεται με τους άλλους πολίτες.
Για κάποιο άτομο που κατοικεί στις περιοχές που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να υπάρχει μια διαφορά, αλλά ο κανόνας πρέπει να είναι ανεξάρτητος από το πού ζεις, εφόσον ο πατέρας σου ή η μητέρα σου είναι Κύπριοι πολίτες. Δικαιούσαι και εσύ να γίνεις Κύπριος πολίτης και αυτό το πράγμα δεν μπορεί να σου το στερήσει κανένας.

Μια από τις επίσημες γλώσσες του συντάγματος, τα Τουρκικά και οι περιορισμοί σε αυτήν…
Υπάρχουν περιορισμοί στην Τουρκική γλώσσα. Η Ελληνική και η Τουρκική είναι επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι λέει το σύνταγμα. Οι νόμοι βγαίνουν μόνο στα ελληνικά. Γιατί; Λένε, ότι δεν υπάρχουν Τ/Κ που να τα διαβάζουν. Έπρεπε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ή θα λέμε ότι είμαστε ένα δίκαιο Δικοινοτικό Κράτος ή δεν θα είμαστε. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος για να διεκδικήσει την εφαρμογή του νόμου πρέπει να ακολουθήσει την νομική οδό η οποία χρειάζεται και χρήματα και χρόνο και όρεξη. Και πολύς κόσμος λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν μπορεί, και το κράτος καταπιέζει αυτά τα άτομα με αυτό το τρόπο. Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα θέλουν αγώνα. Το κράτος πολλές φορές είναι αυτό που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του ατόμου. Και υπάρχει πάντα σύγκρουση μεταξύ του ατόμου και του συστήματος για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Σε αυτήν την σύγκρουση, εγώ υποστηρίζω το άτομο γιατί έτσι είναι οι πεποιθήσεις μου, λόγω όλων των αγώνων που έδωσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η απειλή αφανισμού της Τ/Κ κοινότητας…
Η απειλή αφανισμού της Τ/Κ κοινότητας ή των τουρκόφωνων Κύπριων είναι πραγματική και γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα, δηλαδή κάθε μέρα που περνά γίνεται πιο πιεστική. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι που πρέπει να λύσουμε το κυπριακό, διότι είναι θέμα υπαρξιακό για τους Τ/Κ και για τους Ε/Κ. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει Τ/Κ κοινότητα, εάν συνεχίσει η τουρκοποίηση του βορείου τμήματος της χώρας μας. Αυτό για μένα είναι επείγον γιατί στο τέλος της ημέρας αν εξαφανιστούν οι Τ/Κ, τότε με ποιον θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;


Benzer Haberler

Volkan Şen’den Fenerbahçeye kötü haber

Suudi Arabistan’da Ürdün’e Ait F-16 Savaş Uçağı Düştü

Voice Kıbrıs Haber

810 üreticiye 9 milyon TL’lik yatırım

SON DAKİKA… Libya uçağı kaçırıldı

Voice Kıbrıs Haber

”Yemen halkı sessizce ölüyor”

Voice Kıbrıs Haber

Ay Dede sanılandan daha yaşlı çıktı